lauantai 12. maaliskuuta 2011

Paljon papuja - ihania ituja ~ Massor av bönor - underbara groddar

Även på svenska, se nedan!  Sweden Animated Flag

Tykkään kovasti pavuista. Siksipä innostunkin joskus keittämään niitä valtavat määrät ja sitten laitan pieniin annospakkauksiin pakasteeseen. En ole missään nähnyt että papuja laitettaisiin tällä tavalla, joten tämä on ihan oma keksintöni. Mutta voihan olla että hirveän moni muukin laittaan näin, en vain ole osunut näkemään reseptiä missään.

Käytä jotain näistä pavuista tai vaikkapa kaikkia. Yksinkertaisinta on ostaa pussi, jossa on lajitelma papuja ja liottaa ne. Joskus liotan ja keitän tummat ja vaaleat pavut erikseen, etteivät vaaleat muutu harmaiksi. Sitten sekoitan ne kun laitan pakasteeseen.

25601 Papusekoitus
  • tarhapapuja
  • härkäpapuja
  • soijapapuja
  • mustasilmäpapuja
  • mustapapuja
  • punaisia kidneypapuja
  • mungpapuja)
  • kikherneitä
  • mitä tahansa muita, kuivattuja papuja
  • valkosipulia
  • sipulia
  • vettä

Kuva on lainattu alla olevasta linkistä.

Liota pavut yön yli. Kaada liotusvesi pois. Minä huuhtelen yleensä vielä kerran aamulla nämä pavut ja laitan vielä pariksi tunniksi uuteen veteeen. Sekin vesi kaadetaan pois. Minä liotan yleensä kattilassa missä sitten keitän pavut.

Kaada liotusvesi pois ja lisää uutta vettä niin, että pavut peittyvät. Silppua sipuli, purista tai murskaa valkosipuli, jota käytät maun mukaan tai jätät pois, ja laita nekin kattilaan. Lisää hieman suolaa ja yrttejä, yrttimaustetta tai yrttiliemikuutio tai fondia.

Keitä hiljalleen tunti, kaksi, riippuen mitä papuja käytät. Keitto-ohje löytyy aina paketista. Mungpavut kypsyvät parissakymmenessä minuutissa, joten ne voi lisätä viimeisen puolen tunnin aikana. 

Laitan yleensä niin vähän vettä, että sitä ei sitten tarvitse kaataa pois kun pavut ovat valmiita. 

Teen suurinpiirtein sadan gramman annoksia, ja otan sitten esim. salaatin lisäkkeeksi, käytän joskus myös lihan sijasta, ja riisin tai perunan sijasta.

Tämä tekee salaatista ruokaisan ja terveellisen. Ja maistuu superhyvälle!

Idätän myös papuja ja linssejä ja lisään salaatteihin, tai vaikkapa keittoon pinnalle. Mungpavut ovat tosi helppoja idättää, myös alfalfan siemenet ja kikherneet. Periaatteessa mitä tahansa siemeniä voi idättää, mutta esim. soijapavun ja kikherneen idut pitää keittää muutaman minuutin ajan ennen syömistä.

Idätysohjeita on netissä, eikä sitä varten tarvitse ostaa mitään idätyspurkkeja, pala  harsoa (tai vaikkapa joustavaa itikkaverkkoa), kumilenkki ja lasipurkki riittää. Löytyy myös pakkauksia, missä on lajitelma idätyspapuja.


Det är därför jag ibland kokar dem i enorma mängder och sedan fryser i små portioner. Jag har aldrig sett någon laga bönor på detta sätt, så detta är min egen "uppfinning". Men det kan vara så att väldigt många andra lagar på detta sätt, jag har kanske bara inte råkat se receptet någonstans.

Använd några av dessa bönsorter, eller alla. Det enklaste sättet är att köpa en påse som innehåller ett sortiment av bönor och blötlägga dem. Ibland blötlägger och kokar jag mörka och vita bönors eparat, så att de ljusa bönorna inte blir gråa. Jag blandar dem ihop sedan när jag portionerar dem i fryspåsar..

  • bönor
  • bondbönor
  • sojabönor
  • ögonbönor
  • svarta bönor
  • röda kidneybönor
  • mungbönor
  • andra torkade bönor
  • vitlök
  • lök
  • vatten
Bilden är lånad från den finskspråkiga länken ovan.

Blötlägg bönorna över natten. Häll bort vattnet. Jag brukar skölja en gång på morgonen, och blötlägga ett par timmar till, använd inte vattnet utan häll bort. Jag blötlägger oftast i en kastrull som jag kokar dem i.

Häll bort vattnet och tillsätt färskt vatten så att bönorna täcks. Hacka löken, krossa eller pressa vitlök. Du kan låta bli att använda vitlök om du inte tycker om det. Tillsätt lite salt och örter, örtkrydor eller örtbuljongtärning, eller fond.

Låt småkoka i en timme eller två, beroende på vilka bönor du använder. På paketet brukar det stå hur länge man skall koka bönorna. Lägg i mungbönorna under den sista halvtimmen, de blir färdiga på ca 20 minuter

Jag lägger lite vatten i allmänhet, så att det inte då behöver hälla ut när bönorna är klara.

Jag gör ungefär hundra grams portioner i frysen. Jag använder bönorna istället för kött, ris eller potatis.

Bönblandningen gör salladen god och nyttig. Och smakar super bra!

Jag gör egna groddar till sallader, man kan strö dem över en soppa också. Mungbönorna gror väldigt lätt, även alfalfa frön och kikärter. I princip kan man göra groddar av vilka frön som helst, men till exempel sojaböns- och kikärtsgroddar ska kokas några minuter innan du äter dem.

Man kan hitta råd hur man gör egna groddar på nätet och man behöver inte ha någon speciell groddburk, en bit gasväv (eller myggnätstyg), gummisnodd och en glasburk duger bra. Det finns förpackningar i butiker med ett sortimet av olika bönor som man kan använda.

Här länk där du kan hitta olika arter av bönor
http://www.saltakvarn.se/produkt/bonorolinser.htm

5 kommenttia:

  1. Pavut ovat sopiva vaihtoehto, kun lihasta luovuttaessa (paastonaika) miettii, mistä tarvittava proteiinimäärä. Idut ovat aina ihania, idätän joskus myös itse.

    VastaaPoista
  2. hienoa laali. pavut ovat tosi proteiinipitoinen ja maukas lisäke. että ei tule vatsa turvotusta pitää vain käyttää kunnolla kypsiä ja aina kohtuudella, ne on niin herkullisia että olen joskus syönyt masun palloksi , laskeehan se siitä. papujen ominaisuus masussa on sama kuin tutun hernesopan. toissapäivänä söin valmistä luomuhernekeittoa kun oli muuta tekemistä , hitsi se oli hyvää kun lisäsin sinappia, tilkan kermaa ja vähän yrttimaustetta. ituja idätetään milloin mistäkin.. ne on salaatin lisänä ja joskun lapsetkin popsii niitä ihan sellasenaan.. iduissa on hyvää ravintoa..

    VastaaPoista
  3. Minä voin syödä papuja ja herneitä vaikka kuinka paljon ilman että tulee ongelmia, rautavatsa nääs! :D

    Minusta idut maistuvat tosi hyvälle esim. ruisleivän päällä leikkeleen sijasta. Monesti laitan tomaattia, kurkkua ja ituja Reissumiehen päälle ja ripaus sitruunapippuria. Hyvää on!

    Ja tosiaankin, jos haluaa olla ilman liharuokaa, esim. näin paaston aikana, on hyvä korvata se proteiinipitoisilla kasviksilla. Käytän salaatissa usein soijarouhetta tai hiutaleita.

    VastaaPoista
  4. Miehet tätit harrastivat tuota idätystä ja mungpapuja saa tuosta lähistöltä valmiina, joten sekin vaiva on pois ja tykkään kyllä.. niitä voi huuhdella välillä, jos jääkaapissa säilyttää pitempään, niin säilyvät raikkaina.

    VastaaPoista
  5. Joo, näin on, huuhtelu pitää ne raikkaana paljon pitempään. Täällä meidän kaupoissa meinaavat idut olla aika nahistuneita, joten idätän itse. On sellaisia kausia että idätän paljon, ja sitten en ollenkaa.

    VastaaPoista