lauantai 26. maaliskuuta 2011

Kauranäkkäri - havreknäckebröd

Sweden Animated Flag

Även svenska längst ner!


Tänään leivoin kauranäkkäriä. Tuli hyvää! Maistoin muutaman voin kanssa! Hyvästi karppaus tältä päivältä!

Kauranäkkileivät
Koostumus muistuttaa paljon voileipäkeksiä ja on hyvää juuston kanssa.
  • 3 dl maitoa
  • 3 dl kauraryynejä
  • 125 g sulatettua voita
  • 1 tl suolaa
  • 1 rkl hirvensarvisuolaa liotettuna pieneen määrään vettä. Minulla ei ollut tätä ainetta, joten korvasin tuplamäärällä leivinjauhetta netistä löytyneen neuvon mukaan. Leivinjauhe sekoitetaan jauhoihin.
  • 5 dl venhäjauhoja
Laita uuni 200 asteeseen (minä melkein poltin eka satsin, joten pienensin 175:een!

Sekoita kaikki ainekset. Minä sekoitin tukevalla puukauhalla. Laitoin rasvan viimeiseksi. Sitten otin taikinan leivinpöydälle ja vaivasin sitä hetken, oli todella helppoa eikä tarttunut pöytään.

Jaoin taikinan kolmeen osaan, ja kaulin sitten todella ohueksi tavallisella kaulimella, sitten viimeinen silaus koristekaulimella. Huom! Vain yksi "kaulaus" lopussa, muuten kuvio menee sekaisin!

Sitten otin raastinrauta muottina suorakaiteen muotoisia paloja taikinalevystä, siis ensimmäisestä satsista ja leivinpaperille pellille. Sitten kyllästyin ja käytin pizzarullaa ja leikkasin loput kaksi satsia sillä. Tein myös muutaman pyöreän juomalasia apuna käyttäen.

Ripottelin joidenkin päälle myllystä Hawaiian Red Salt- ja karkeasuolasekoitusta. Ylimmässä kuvassa näkyvät suolamylly jossa suolasekoitus näkyy ja Hawaiian Red Salt-purkki. Alhaalla oikeanpuoleisessa kuvassa näkyy  joitakin näkkäreitä minkä päällä tätä suolasekoitusta on.

Sitten uuniin noin 15 min. Minä laitoin ajastimen viidelle minuutille kaksi kertaa ja sitten kahdelle minuutille kunnes olivat sopivan värisiä. Siis paistoin ensimmäisen melkein palaneen pellillisen opettamana loput kaksi pellillistä näin varovasti!
Havreknäckebröd
Konsistensen påminner mycket om smörgåskex. Goda med ost.
  • 3 dl mjölk
  • 3 dl havregryn
  • 125 g smält smör
  • 1 tsk salt
  • 1 msk hjorthornssalt upplöst i lite vatten. Jag använde drygt 2 msk bakpulver istället, eftersom jag inte hade hjorthornssalt, blandat i mjölet.
  • 5 dl vetemjöl

Sätt ugnen på 200 grader. Jag sänkte ner till 175 efter första, nästan brända plåten!

Blanda alla ingredienser. Arbeta dagen på bakbord. Kavla ut degen först med en vanlig brödkavel och sedan med en kruskavel en gång och ta ut kex med bottnen av ett rivjärn.

Jag strödde lite saltblandning på några kex från saltkvarn, grovt salt och Hawaiian Red Salt. Saltkvarnen och Hawaiian Red Salt-burk syns i första bilden. I sista bilden nedan ser man kex där jag strödde saltblandning på.

Lägg kexen på en plåt med bakplåtspapper och grädda ca 15 minuter.

Jag gräddade i fem minuters perioder och i slutet i två minuters perioder för säkerhets skull efter den första nästan brända plåten!

De blev jättegoda! Jag har provsmakat några med smör! Adjöss till lågkolhydratdiet för dagen!  

Löysin tämän reseptin paikallisesta Nya Åland-lehdestä. Jag hittade det här receptet i vår lokala tidning Nya Åland.

8 kommenttia:

  1. Hienon näköisiä ja hyvän makuisiakin varmasti. Vähän kuviointia muuttamalla saa tehtyä nk. "näkkileipäkarkkeja".

    VastaaPoista
  2. Joo, näin on! :D

    Tuli syödyksi muutama kun innostuin tekemään näitä. Näin lehdessä ja ei ku leipomaan!

    VastaaPoista
  3. Voi älytön kun olet "viitseliäs"...kumpa itsekki ois. Hyvän näköisiä kyllä, nam...

    VastaaPoista
  4. Minä viitseliäs??? Hmmm... joskus! Hihh... hyviä olivat, hiilariton dieetti putsväck! Ehkä jatkan sitä huomenna! :D

    VastaaPoista
  5. Helpon tuntuinen ohje,kiitos vaan!Ja kauniin näköisiä kakkaroitakin,maistuis varmaan mullekin:)Aika hyvä tarjottava vaikka illanviettoon,pikkusuolaisena juustojen ym.kera.

    VastaaPoista
  6. Kiitos!

    Resepti oli todella helppo! Ei tarvinnut vaivata koneella, vaan meni käsin oikein hyvin, tai ensin puukauhalla ja sitten työpöydällä käsin - eikä kaulittaessa tarttunut ollenkaan pöytään. Oli tietenkin jauhoja alla, mutta oli niin sopivaa taikinaa että toimi tosi hyvin.

    Huom! Mulla oli ohjeessa 3 l maitoa, nyt se on muutettu 3 dl:ksi! Mulla tällä koneella d-kirjain lakkoilee joskus ja jää pois kun kiireessä kirjoitan enkä lue mitä kirjoitan.

    VastaaPoista
  7. Hyvä ja helppo näkkäriresepti! Tack! :-)

    VastaaPoista