perjantai 2. joulukuuta 2011

Keitetty naudan kieli


Nyt on naudan kieli hiljalleen kiehumassa.

En onnistunut olemaan ostamatta tätä naudan kieltä, jonka huomasin lähikaupassa, se oli ainoa. Harkitsin kuitenkin aika kauan, nimittäin se kieli oli jättiläiskokoinen, 2,2 kiloa! Ostin se lopulta, vaikka hintaa tuli parikymppiä, koska kaupasta on yleensä vaikeaa löytää kieltä. Se on kuitekin herkkuani, se oli varmaan jäänyt myymättä siksi kun se oli niin suuri.

Ainekset


Minun versioni:
  • vettä
  • laakerinlehtiä
  • suolaa
  • porkkanaa
  • sipulia
  • kokonaisia mustapippureita
  • puoli pussia vihannessekoitusta
  • reilusti valkosipulirouhetta, ei ollut tuoretta valkosipulia kotona (harvinainen moka!)
  • arabialaista yrttisekoitusta, Koukou Sabzee, jossa on tilliä, persiljaa, korianteria, purjoa ja valkosipulia.
  • keittojuureksia ei ollut joten en lisännyt, muuten olisin laittanut esim. palsternakkaa.
Kypsä, keitetty kieli. Ei ole hirveän herkullisen näköistä
ennen kuin se on siivutettu nätisti.
Nestettä sen verran, että kieli peittyy, maustetaan aika vahvasti, mielen mukaan.

Keitetään kieltä jotain 3-4 tuntia. Sitten kun se on kypsä, nyljetään pintanahka pois, se irtoaa tosi helposti. Sen jälkeen asetetaan kieli kelmussa tai muovipussissa esim. pitkänomaiseen leipävuokaan, paino päälle, ja jäähtymään esim. jääkaappiin, tai ulos, nyt on sopivan viileää ulkonakin. Kunhan vain naapurin kissat eivät pääse käsiksi siihen.  

Onhan tuo kieltämättä vähän erikoisen näköistä, mutta kun siivuttaa leivän päälle, tai paneeraa pihviksi, se ei ole ollenkaan pahan näköistä, ja maistuu todella hyvältä.
Tässä kieli painon alta otettuna, oli
muuttunut kivan kiinteäksi.

Kun kieli on jäähtynyt sitä voi käyttää esim. leikkeleenä, tai siitä voi paistaa pihvit. Esim. jos leivittää noin sentin siivun ihan tavanomaisesti ja paistaa voissa, siitä tulee hyvää.

Minun "kieleni" on joka kerta hiukan erilainen, kun teen erilaisia kokeiluja mausteiden kanssa. Koskaan ei ole ollut "erittäin hyvää" huonompaa! Voi johtua siitäkin, että minä tykkään kaikenlaisista mausteista, ja kokeilen rohkeasti. Ja olen syöppö! Kaikki maistuu, muttei puolivalmis tai valmis eines kovin hyvin. Itse valmistettua sen olla pitää!


4 kommenttia:

  1. Samat ovat meiningit täälläkin. Mutta naudan kielen sijasta pitääkin pureskella aasin kieltä (nimittäin omaani)!

    VastaaPoista
  2. Enhän mä mitään mikä on toisen suussa ollut....
    Minä vaan kananmunia paistelen....

    Joo, vanha vitsi....
    en vaan malttanut olla siitä muistuttamatta ja veistelemättä.

    t. raija

    VastaaPoista
  3. Haha... ajattelinkin kun tätä postausta, ettei Raijan mielestä taida olla mitenkään herkkua! :D

    VastaaPoista