tiistai 6. joulukuuta 2011

Jannen kebabliha

Tämä kuva on otettu viime kevättalvella.
Unohdin ottaa kuvan lihapötkylästä. Ja ruoka-annosta
ei ole vielä tehty tästä lihapötköstä.
Jannen resepti, tämä on yksi hänen bravuureitaan! Janne on poikani Jan Sergejeff.
  • 1 - 1,2 kg naudan jauhelihaa (porsaan jauhelihaa tai sekajauhelihaa)
  • 25-30 g (n. 2-3 rkl) aromisuolaa, saa mukavan maun samalla. Tavallinen suolakin on ok, muttei ihan noin paljon.
  • 25-30 g (noin 0,5 dl) mustapippurirouhetta, ruokalusikallinen kaupan mustapippurirouhetta painaa noin 6 g, itse myllyllä rouhittu ehkä hiukan enemmän. 
  • 1 tl kuivattua chiliä (minä jauhan morttelissa itse kuivatun, erittäin väkevän chilin).
  • Muutama kynsi puristettua valkosipulia (tai 2-4 tl jauhettua, kuivattua valkosipulia, EI rouheena. Rouheen voi jauhaa morttelissa tai pippurimyllyllä. Minä käytin rouhetta, jonka hienonsin morttelissa.
  • Tilkka oliiviöljyä, voi jättää poiskin, varsinkin jos on porsaan- tai sekajauhelihaa.
Jos haluat väkevämpää tai laimeampaa, säädä mausteita mieleiseksesi.  Huomaa että tämä ohje on joidenkin mielestä tulinen, vaikka tässä on vähemmän näitä tulisia mausteita kuin suositellaan. Tuolla määrällä valkosipulia maku ei tunnu, eli jos haluaa reilun valkosipulin maun, voi lisätä sitä!
No niin, tässä sitten Itsenäisyys-
päivän illallinen tällä kertaa, iskender-
versiona. Jalapeno puuttui, unohtui ostaa!

Kaikki ainekset sekoitetaan erittäin hyvin, melkeinpä tahnaksi (yleiskone, tehosekoitin tai sähkövatkain taikinakoukuilla, käsin on vähän työlästä, mutta toimii jos vaivaa tosi kauan). Painellaan seoksesta ilmat pois kunnolla.

Sitten taikina rullataan vaikkapa kahdeksi poikittaisen uunipellin pituiseksi pötköksi (läpimitta noin 5 cm, kääritään tiukasti folioon ja uuniin noin neljäksi tunniksi. Lämpö 80-100 astetta. Reiät folion pohjaan, että neste valuu ulos. Laita pötköt vuokaan, tai uunin ritilälle. Jos uunin ritilälle, laita alle uunipelti, etteivät nesteet karkaa uunin pohjalle.

Kun liha on jäähtynyt, siitä on helppo siivuttaa ohuen ohuita siivuja, koska lihasta tulee kiinteää, se ei saa olla murekemaista, vaan hyvin paljon kiinteämpää. Tulee hyvää, jos paistaa siivut ennen tarjoilua. Meillä jää monesti tämä toinen pötkö ja vähän siitä ensimmäisestäkin pakkaseen seuraavaa ruokailukertaa odottelemaan.

Tarjotaan pitaleivän tai leipäkuutioiden, maustekastikkeiden, salaatin ja turkkilaisen, paksun jugurtin kera. Jugurtti taittaa mukavasti tulista makua.

Salaatti
  • Puolikas kiinankaali (tai jäävuorisalaattia)
  • 2-4 tomaattia, tai muutama kirsikkatomaatti
  • 10 cm kurkku
  • Sipulirenkaita
  • Jalapenoa tai peperonia
Poista kaalista kova kanta ja suikaloi.Viipaloi kurkku. Leikkaa tomaatit lohkoiksi, poista siemenet, jottei tule liikaa kosteutta. Paloittele tomaatit sopiviksi paloiksi. Poistetut siemenet voi käyttää toisenlaisessa salaatissa, tai vaikkapa bolognese-kastikkeen lisukkeeksi. Tällä kertaa minä söin ne palat. Kirsikkatomaateista en poista noita siemeniä, käytän sellaisenaan.

Lihan kastikkeeksi voi käyttää vaikkapa tulista salsakastiketta, kaupasta saa valmista. Meillä Janne tekee itse, siten meillä on joka kerta hiukan eri makuista kebabkastiketta.

Valkosipulikastike

Sekoita seuraavat ainekset keskenään:
  • 1-2 dl turkkilaista jugurttia
  • Pari-kolme valkosipulin kynttä puristettuna
  • Hiukan basilikaa, tai muuta maustetta mielen mukaan. Näitähän voi aina vaihdella.
  • Mustapippuria myllystä, reilu teelusikallinen
  • Suolaa, 0,5-1 tl.
Ja sitten syömään eli tee näin:

Lämpimään pitäleipään laitetaan ohuen ohuita kebablihasiivuja, tulista salsakastiketta, salaattia, sipulirenkaita, salaatinkastiketta ja jugurttia sekä jalapeno.

tai

Iskender

Kuutioidaan lämmin pitaleipä (muukin vaalea leipä käy, vaikka paahdettu paahtoleipä), päälle ohuen ohueksi siivutettua kebablihaa aimo keko (siivut voi paistaa pannulla kuumaksi), sitten päälle tulista salsakastiketta ja lopuksi raita paksua jugurttia. Lautaselle viereen jalapeno ja salaattia sekä sipulirenkaita, päälle vaikkapa valkosipulikastiketta. Kaupan valkosipulikastike käy myös, mutta kotona tehty on aina parempaa, ja reseptikin on superyksinkertainen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti