perjantai 16. joulukuuta 2011

Viikon ruokasatoa

Nyt olenkin sitten laittanut monenlaista ruokaa reilun viikon aikana.

Liha-kasvis-bulgurlaatikko oli superhyvää, ja aion laittaa toistekin. Testailen aina erilaisia aineksia, ja tässä ruokalajissa, jonka tein vajaa viikko sitten, oli uutena ainesosana bulgur.

Liha-kasvis-bulgurlaatikko
Laatikko ennen uunia
  • 400 g naudan tai sian lihaa (ei tarvitse välttämättä ollenkaan lihaa, lisukkeena on papuja joilla voi korvata lihaa, varsinkin soijapavuilla)
  • n. 300 g kaalia
  • 1/2 isoa tai yksi pieni kesäkurpitsa paksuina tikkuina
  • 1munakoiso joko paksuiksi tikuiksi leikattuna, voi leikata myös ohuehkoiksi siivuiksi
  • 1 suikaloitu, vihreä paprika, vihreä värin vuoksi, tomaatti antaa punaista väriä. Voi valita muitakin värejä!
  • 1 pieni porkkana tikuiksi leikattuna 
  • 1 sipuli silputtuna, minä käytän mielelläni punasipulia
  • muutama valkosipulin kynsi
  • 2-3 dl vettä tai kana/kasvislientä tai fondia. Ilmankin käy, mausta suolalla ja mieleisillä mausteilla siinä tapauksessa, minä laitan aina lisämausteita vaikka käytänkin noita liemiä.
  • n. 2 dl bulguria
  • 2-3 tomaattia siivuina
  • juustoraastetta
Laatikko uunin jälkeen
Leikkaa liha suikaleiksi, ja paista kevyesti ruskeaksi. Paista myös kaalia kevyesti ruskistaen paistinpannulla. Sekoita liha, kaali ja muut vihannekset uunivuokaan, jonka pohjalle olet laittanut bulgurin ja lihaliemen. Sekoita kevyesti. Asettele sitten tomaattisiivut pinnalle ja ripottele juustoraaste päällimmäiseksi. 

Laita vuoka noin 175 asteeseen. Paista kunnes pinta on kauniin ruskehtava.

Tarjosin tämän laatikon papusekoituksen, höyrytetyn parsa- ja kukkakaalin sekä tomaatin ja kurkun kansssa. Päälle paksua turkkilaista jugurttia. Tähän sopii erinomaisesti myös puolukkasurvos.

Bulgur toimii tässä nesteen kerääjänä. Jos haluat vähähiilihydraattisen ruuan, anna bulgurin olla pohjalla sekoittamatta sitä vihanneksiin. Joku, joka syö "normaalisti", voi syödä sen bulgurin sieltä. Jos tämä laatikko on ilman nesteen "imuria", siitä saattaa tulla vetinen. Bulgurin tilalla voi käyttää myös riisiä, jota olen aiemmin käyttänytkin. Nyt halusin kokeilla bulguria, ja se olikin hyvä idea. Siinä on vähemmän hiilihydraattejakin.

Bulgurin sijasta voi käyttää kokonaisia vehnänjyviäkin, ne ovat hyviä. Mutta niissäkin on hiilihydraatteja. Soijarouhe olisi varmaan hyvä näiden sijaan. En ole vielä kokeillut.

Keitetyt pavut

Papujen keitto-ohje löytyy täältä, se on tässä samassa blogissa.

Tällä kertaa keitin neljää eri lajia papuja, eli desilitra jokaista lajia. Tällä kertaa käytin
  • kidneypapuja
  • valkoisia papuja
  • soijapapuja
  • kikherneitä

2 kommenttia: