perjantai 16. joulukuuta 2011

Kuivattu naudanliha

Janne innostui eilen kuivaamaan lihaa sähköuunissa.

Hän teki koe-erän, parisataa grammaa.

Liha leikataan ohuiksi siivuiksi, sitten se laitetaan marinaadiin pariksi tunniksi. Marinaadissa oli soijaa, rypsiöljyä ja erilaisia mausteita, sellaisen voi tehdä aivan oman mielen mukaan. Tulee aina hyvää.

Sen jälkeen lihasuikaleet asetetaan kaksinkertaisen  talouspaperin päälle vieri viereen, laitetaan toinen kaksinkertainen paperi päälle ja rullataan, näin lihasuikaleet kuivuvat sopivasti. Sitten ne laitetaan uunin ritilälle niin, että jää hieman rakoa suikaleiden väliin. Kiertoilmauuni on tässä hommassa tosi hyvä juttu. Lihaviipaleiden päälle voi jauhaa hiukan mustapippuria myllystä, jos haluaa.

Uuni laitetaan noin 50 asteeseen. Lihat saavat kuivua siellä 6-8 tuntia, kauemminkin, jos on tarpeen. Kiertoilmauunissa kuivaaminen käy nopsempaan. Meidän kiertoilmauunin kiertosysteemi on mennyt rikki, joten en voinut käyttää sitä. Harmi!

Tämä koe-erä osoittautui erittäin maukkaaksi, joten juuri nyt on uunissa kuivumassa isompi annos lihasipsejä.

Minä suikaloin myös medwurstiviipaleita kuivumaan uuniin samaan aikaan.

Näitä lihasipsejä voi käyttää perunalastujen tapaan, kun hiukoo vähän, ja kun on vähähiilihydraattisella dieetillä, nämä ovat oiva apu suolaisen nälkään.

Kun olin junaravintoloiden työnjohtajana Luulajan rautatieasemalla, junissa oli myynnissä tällaisia kuivattuja poronlihasipsejä pikkupusseissa. Ne olivat aika suosittuja.

Mummolassa kuivattiin kesäisin naudanlihapaloja ylhäällä talon päädyssä räystään alla, siinä oli verkko edessä, etteivät linnut päässeet apajille. Muistan, että se liha oli tosi hyvää. Liha oli isompina kimpaleina, ja siitä vuoltiin lastuja, aivan kuin Lapissa vuollaan kuivattua poronlihaa.
4 kommenttia:

 1. Saispa itsellekkin tällainen innostuksen kaikkeen ihanaa ruokajuttuun....hyvä te:=))))

  VastaaPoista
 2. Kiitos systerikulta! ♥♥♥♥

  Jannellakin riittää ideoita, ja se on hyvä, omiin kyllästyy joskus!

  VastaaPoista
 3. Täytyy anonyyminä vierailla, kun ei taida kirjautuminen onnistua. Tosi hyvä idea nuo poikasi proteiinipommit ja perunalastuja terveellisempiä. - Tuhkimo-

  VastaaPoista
 4. Kiitos kommista!

  Näen kyllä, että olet Tuhkimona täällä, et siis anonyyminä, eli ehkä koneesi oli jotenkin hitaalla päällä kun kirjoitit. :D

  Nuo proteiinipommit ovat tosiaankin terveellisempiä kuin perunalastut, ja tosi hyviä!

  VastaaPoista