tiistai 8. helmikuuta 2011

Valkosipulivoi/aromivoi

Huom! Opastava video alempana tekstissä!

Tämä ei olekaan mikään laihduttajan ruoka, mutta kyllä sitäkin voi pienen palan ottaa maun vuoksi vaikka laihduttaakin. Tästä tulee aika ilmavaa eikä tämä sula lihan päälle ruman näköiseksi rasvaliemeksi, vaan sulaa valkoiseksi, vaahtomaiseksi kerrokseksi.

Tähän tarvitset sopivan kulhon, sähkövatkaimen ja ikkunankuivauslastan - luit aivan oikein, ikkunankuivauslastan!

Lisäksi
  • Sopiva määrä huoneenlämpöistä voita
  • Sopiva määrä puristettua valkosipulia
  • Sopiva määrä erilaisia yrttejä, mausteita, suolaa yms. oman maun mukaan, esim: ruohosipulia tai persiljaa, vähän sitruunamehua, chilijauhetta, cayennepippuria tai mustapippuria, suolaa yms. Minä laitan monesti vain vähän aromisuolaa jos ei ole muita aineksia. 

Oikea kokki ei kuulemma koskaan käytä aromisuolaa!

Valkosipulin voi "puristaa" myös veitsellä, sen niksin opin Michael Björklundilta, helppoa kuin mikä! Otan joskus kuvia siitä kun teen sitä. Se tehdään veitsen lappeella vinottain painaen ja "vedellen" alustaa vasten, välillä kasaan kaapien, kunnes valkosipuli on "tahnaa".

Oikea kokki ei kuulema koskaan käytä valkosipulipuristinta!

Taidan tehdä aika paljon virheitä koska minä käytän sekä aromisuolaa että valkosipulipuristinta ~ joten en ole kunnon kokki!
Valkosipulin voi myös jättää pois ja maustaa jollakin muulla jos ei pidä valkosipulista. Minä rakastan sitä!

Vatkaa sähkövatkaimella voi/mausteseos ilmavan pehmeäksi. Laita pursotuspussiin. Pärjää kyllä ilmankin.

Pursota/lusikoi seos pötköksi leivinpaperin päälle, jätä reunoille varaa. Ks. kuva. Kuvassa voiseosta on liian lähellä reunaa. Tällaisen virheen tekee melkein aina ensimmäisellä kerralla.

Taivuta paperin reuna seoksen yli. Aseta ikkunalasta paperin päälle muutama sentti voiseoksesta. Työnnä varovasti ikkunalastalla kohti paperin taivutettua keskustaa niin kauan että voiseos puristuu sopivaksi tangoksi, ilmakuplat lähevät pois ja seosta pursuaa melkein ulos paperin päistä. Pidä lasta tiukasti alustassa kiinni ja anna ylemmän paperin liukua mukana. Tee tangoista sopivan paksuisia, oman mielesi mukaan. Minä teen yleensä max. 1,5 cm paksuja, on sitten helppo leikata sopivia paloja pihvin päälle. Tämä on tosi helppoa kun sen on kerran tehnyt.

Valkosipulitangon tekeminen ikkunalastan avulla!



Laita tangot pakkaseen jähmettymään paperissaan. Ota sitten pois paperit ja laita vaikka pakastepusseihin ja takaisin pakkaseen. Sieltä sitten voi aina katkaista sopivan kokoisen pätkän ruuan laittoon tai pihvin päälle. Joskus laitan tätä keitetyn parsakaalin päälle - on hyvää!   Ja tosi helppoa!

Tänään söin kevyesti poikani tekemää kebablihaa, salaattia ja vähän paahdettuja leipäkuutioita niin ikään poikani tekemän kebabkastikkeen ja turkkilaisen jugurtin kanssa. Oli hyvää! Reseptin siitä laitan myöhemmin.

16 kommenttia:

  1. Kiitos vinkistä!Tää on muuten IHANA sivu,kun tää on NIIN kaunis!Ei tartte tehdä ruokaa,senkus katselee vaan...:)))Sitä possua maidossa aion kyllä kokata,kun sain Annan kautta hyvän blogivinkin.

    VastaaPoista
  2. Nam!!!! Pitäneepä kokeilla!!
    Laitoin eilen pienen säilykeviipaleherkkusienipurkillisen (ilman liemiä ja toiseen astiaan) mukaan liemen, jossa oli desi vettä, 1rkl etikkaa, 1rkl sokeria, ripaus suolaa ja valkopippuria. Sekaan lisäksi persiljaa ja aavistuksen reteä puristus sitruunanmehua. Olisihan sen kai pitänyt antaa muhia, mutten malttanut kauaakaan odottaa. Lämpimän patongin kanssa aivan ihanaa, siis jos tykkää valkosipulista.

    VastaaPoista
  3. Syys: Kylläpä nuo kehut lämmittävät oikein kunnolla! :) ♥

    Raija: Kiitos vinkistä! Kuulostaa hyvältä! Taidanpa kokeilla, rakastan valkosipulia!

    Tuo valkosipulitanko on tosi helppo tehdä ja sitten on aina jotain valkosipulijuttua paistoon tai pihvin päälle pakkasessa. Ja pikkunokare keitettyjen vihannesten päällä on tosi hyvää.

    Ripottelen muuten jokaisen arkisen aamupuuron päälle valkosipulirouhetta ja pienen nokareen Kevyt Linjaa. Onpa hyvä aamupala, ja sitten desi puolitoista tuoremehua tai itse tehtyä mustaherukkamehua juomaksi. Kahvit juon sitten töissä myöhemmin. Koska rakastan valkosipulia! Eihän tuossa kuivatussa valkosipulissa kai taida niitä tehoaineita olla jäljellä mutta maku on! :D

    VastaaPoista
  4. Niin, Syys! Unohtui sanoa, että minä laitoin sen Siskot kokkaa-blogin tuonne oikealle ylös linkiksi, oli se possu niin hyvännäköinen ruoka, että taatusti minäkin kokeilen sitä seuraavalla kerralla kun laitan jotain possusta. Ja siellä vaikuttaa olevan vaikka kuinka hyviä inspiraation lähteitä!

    VastaaPoista
  5. Ehkä tuo valkosipulimössö onkin suht helposti tehtävissä, enempi minua arvelluttaa tuon tangon aikaan saaminen...
    vai miten se menikään... tangoon kai taivutaan...? ;)
    ...Jaa, menikin jo vähän muualle kuin syömäpuolelle....

    VastaaPoista
  6. Hihhh... kyllä juuri se tangon tekeminen on tosi helppoa, kun sen kerran on tehnyt ja on hoksannut sen idean! Muistaa vain että yläpuolinen paperi liukuu mukana, ja alapuolinen paperi pysyy paikoillaan.

    Kiva se on joskus tangoonkin taipua! :D

    VastaaPoista
  7. Onko siinä tangon tekemisessä vastaava idea kuin kääretortun vääntämisessä/kiertämisessä leivinpaperilla? Mutta tuo lasta siis nyt siinä "löysän taikinan" apuna?
    Blondi tässä nyt vielä ihmettelee... ja utelee. On kova aikomus kokeilla!
    Ei oo kuitenkaan helppoo olla blondi... ;) ;)

    VastaaPoista
  8. Meni vähän jutut ristiin! Hups!
    Joo! Samoin siis kuin käärmetortussa. (Tahallinen kirjoitushäiriö.)
    Kokeillaan ja katotaan sitten onnistuuko heti vai.... ;)

    VastaaPoista
  9. Ei se ole sama juttu, sillä lastalla työnnetään sitä voimössöä niin että se puristuu sinne paperin taitoskohtaan, ja sen yläpaperin pitää siksi seurata mukana, että se tapahtuu helpommin. Pitäisi oikeastaan laittaa video siitä, se on tosi yksinkertainen juttu kun sen hoksaa.

    Pitäisköhän ostaa voita huomenna ja tehdä niitä tankoja ja samalla videoida, on vain muutama sentti jäljellä pakkasessa? D:

    VastaaPoista
  10. Laali, älä nyt ainakaan minun takiani! Minähän salaa kokeilen, yritän ja onnistun, tai en. Jos sitten en saa kivannäköistä pötkylää, se tuskin makuun vaikuttaa!

    En sitten siitä mahdollisesta epäonnistuneesta tangosta kerro kellekään!... joo rytmitaju saattaa ollakin vähän hakusessa... :) :)

    Kuten olen sanonut autojenkin klommoista tai ruosteplänteistä, ei vaikuta vauhtiin! ;)

    Kauniita unia!

    VastaaPoista
  11. Niin Raija! Näinhän se on, ei se haittaa miltä se näyttää kunhan maistuu hyvältä!

    Ei ne ruuat, mitä minä laitan, aina niin kauniita ole, mutta sitten en vaan kuvaa niitä!

    Eilen kuvasin pojan tekemät kebabit, en ole vielä tarkistanut tuliko hyviä kuvia. ;)

    Olen kyllä ajatellut muutenkin laittaa siitä valkosipulitangon teosta paremman kuvan, se ehkä tapahtuu tällä viikolla, ehkä ei.

    Unet olivat lyhyet mutta tehokkaat! Nyt töihin!

    Oikein hyvää päivää sinne!

    VastaaPoista
  12. jestas, ei tollasii herkkuja voi syödä kuin kerran vuodessa.. noo meil on jo muutekin liha pois. kalaa ja vihanneksia ja itsetehtyä leipää..
    onnistuin tekemään mehevän suklaakakun, pari palaa jäljellä. olin taas vähän pipi mutta otin kovat tropit ja paranin., kipakka pakkanen estää ulkoilun.. vaan ei se enää kauan.. hieno sivusto sinulla, täällä tarvii kohta navigaattorin, että ei eksy.... vitsi! Iso HALI

    VastaaPoista
  13. Kala on hyvää ruokaa, ja itse tehty leipä, sitäkin minä teen aika usein. Viime vuonna varmaan leivoin reilusti yli puolet kaikesta leivästä mitä syötiin. Nyt olen ollut laiskempi.

    Voihan noita herkkuja syödä hieman useamminkin, pitää vain syödä järkeviä määriä - mutta vaikeaa se voi olla syömättä liikaa. Vaikka näillähän minä olen laihtunut sen parikymmentä kiloa. Nyt olen ollut paljon laiskempi laittamaan järkevää ruokaa, ja sen huomaa, paino meinaa alkaa nousemaan. Pitää olla tarkkana!

    Hyvä että olet taas paremmassa kunnossa, toivottavasti pysytkin!

    Kiitos kehuista ja iso HALI sinnekin!


    ∴★ ∵★  ★∴ ゚★*
    。☆*  ゚☆*   ゚☆
    *★。       *★
    ∵☆* ♥ ♥ ♥♥ ∴☆

    VastaaPoista
  14. En luvannut kertoa kuinka epäonnistun... En kerrokaan, kerron vaan ihan ohimennen, että sähläsin lahjakkaasti tuossa tankovaiheessa. ;)
    Myönnän edelleen etten juurikaan tangoon taivu ja tankotanssijaksikin oon liian kankea ja hmm... pullero. ;) ;)
    No, yksi pötkylä sitten kuitenkin matkasi pakastimeen.
    Kuten sanottu, pienet klommut ei vaikuta autossakaan vauhtiin! Sillä ainakin tämä kehitelmäni löysänä mössönä jo oli hyvää!
    Laitoin sitten loput joskus muinoin Ikeasta ostamaani jääpala-astiaan. Luvassa on sitten sydämenmuotoisia valkosipuli-grillimauste-persilja-voi-nappuloita!
    Ja jos siitä silikoni-astiasta ei valkosipulin maku ja haju lähde, luvassa on valkosipulinhuuruisia jääpaloja ensi kesänä!
    ;) ;) ;)

    VastaaPoista
  15. Wow, hieno idea! Makuhan on se sama, oli muoto sitten mikä tahansa! Good girl! :)

    VastaaPoista
  16. Ja nyt sitten on tuolla se videokin jonka tein tuosta valkosipulitangon teosta! Unohdin vain ilmoittaa siitä, laitoin aikoja sitten! :D

    On se täällä toisessakin paikassa.

    VastaaPoista