lauantai 24. elokuuta 2013

Kesäkurpitsagratiinia ja banaanilettuja

Olen usein tehnyt tämän tyyppistä ruokaa. Olen kuitenkin laittanut siihen aina useampia kasviksia kuin nämä mitä tähän laitoin. Sain idean/vinkin FB-kokkaajien sivulta.

Kuvassa ruoka ennen juustosiivuja, juustosiivujen kanssa,
juuri uuniin laitettuna ja juuri uunista otettuna.
  • Pikapaista kesäkurpitsakuutoita (1 keskikokoinen kesäkurpitsa) ja sipulisilppua niin, että kesäkurpitsakuutiot saavat hiukan väriä. Niiden pitää pysyä kiinteinä ja rapeina kuitenkin. Mausteeksi mustapippuria ja suolaa.
  • Paista karitsan jauheliha (minä paistoin noin 250 g, sitä saa nyt aika edullisesti, samalla hinnalla kuin naudan jauhelihaa, nautakin käy, tottakai) ja mausteeksi niin ikään suolaa ja mustapippuria. Tähän voi sitten lisätä hiukan kanalientä jos haluaa, tai suoraan vuokaan. Jos ei laita riisiä ollenkaan, ei lisätä nestettäkään.
  • Laita vuoan pohjalle vajaa desi riisiä, sitten puolet kesäkurpitsa/sipuliseoksesta, siihen päälle sitten karitsan paistettu jauheliha, ja lihan päälle loput kesäkurpitsa/sipuliseoksesta.
  • Siivuta pinnalle tomaattia ja juustoa (minä en viitsinyt alkaa raastamaan juustoa, kun hyvä raastinrautani on edelleenkin Oolannissa, ja siivut toimivat yhtä hyvin).
  • Sitten uuniin (200 astetta) noin 40 minuutiksi, vähempikin varmaan riittää. Minä laitoin ajastimen soimaan 40 minuutin kuluttua.
Tuli todella hyvää. Jäi vielä työlounaaksiksin maanantaille.

Jos haluaa välttää hiilareita, ei kannata laittaa riisiä ollenkaan. Voi myös ottaa gratiinia niin, ettei riisiä tule mukaan, se jää mukavasti kerrokseksi vuoan pohjalle. Riisi on tosi maukasta kun se imee itseensä myös vihannesten nesteet.

Banaaniletut tein tavallisella lettutaikinaohjeella, muusasin vain puoli banaania sekaan ja lisäsin aitoa vaniljasokeria. Muuta sokeria en laittanutkaan taikinaan. Sokeroin letut erikseen, tai käytän hilloa. Tähän ei mielestäni sovi hillo ollenkaan, sokeroin vain vähäsen. Maistui hyvälle kahvin kanssa!

Lettutaikinan nesteen voi korvata osittain tai kokonaan myös rahkalla, siitä tulee maukkaampaa, mutta unohdin ostaa rahkaa. Minulla on sitä melkein aina jääkaapissa, mutta nyt se oli loppu, ja käyn kaupassa vasta huomenna. Myös piimä ja luonnonjogurtti käyvät nesteeksi. Myös vaniljarahka.

En ole paljon herkutellut viime aikoina, kun en viitsi vain itselleni laittaa. Tänään kuitenkin viitsin tehdä. Siivosin aamupäivällä koko asunnon, ja sitten mielestäni ANSAITSIN nämä herkut!

2 kommenttia:

  1. Söin paikallisen pääkirjaston ruokalassa joskus keväällä aivan ihanaa kasvisgratiinia. Innostuin etsimään netistä ohjetta ja tein sellaista, johon tuli mm. koskenlaskijajuustoa ja juustoraastetta, mutta ei se ollut niin hyvää kuin kirjaston kuppilassa saamani. Sinun ohjettas aion kokeilla, vaikuttaa herkulliselta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin olen joskus käyttänyt koskenlaskijaa joissakin gratiineissa ja käytän useimmiten esim. makaroonilaatikossa munamaidon sijasta.

      Tähän käytin kevyemmän sortin juustoa (kun ei muuta ollut kotona), eli 17 %. Oli hyvää.

      Gratiini oli herkullisempi kuin osasin ajatellakaan etukäteen! Aion tehdä pian uudelleen.

      Kiitos kommentista ja suloista sunnuntaita ja leppoisaa loppukesää! :D

      Poista