sunnuntai 2. kesäkuuta 2013

Maukasta juhlapäivänä!

Perjantaina innostuin tekemään kaksi voileipäkakkua ja tavallisen mansikkatäytekakun synttärijuhlan kunniaksi.

Kinkku/broileri- ja savulohi/katkarapukakku
Siskot miehineen tulivat kylästelemään, samoin siskojeni lapsia, joista yhdellä on kolme lasta. Lapsetkin olivat mukana, tottakai!

Poikakin kiiruhti tänne avovaimonsa kanssa suoraan valmistujaisjuhlista. Miniäni valmistui puutarhuriksi ja olikin saanut tosi hyvät paperit, vain kiitettäviä ja hyviä arvosanoja, kiitettäviä 13 ja hyviä 3. Ei varmaan ole paljon valittamista!

En aikonut pitää mitään juhlia, mutta kun siskot ilmoittivat että tulevat käymään, niin tottakai piti jotain hyvää laittaa. Ihanaa kun tulivat!

Tietenkin laitoin helppoa ja ruokaisaa juhlaruokaa. Keittiöni ei ole kovin suuri, sääkin tosi lämmin, joten piti täyttää kakut edellisenä päivänä ja varsinaisena juhlapäivänä sitten koristelin ne. Ja voileipäkakkuhan vain paranee kun saa vetäytyä yön yli, samoin täytekakku.

Olen melko tyytyväinen aikaansaannoksiini, taitaa olla lähes kaksikymmentä vuotta siitä kun tein viimeksi voileipäkakkua.

Toinen voileipäkakku on tehty savulohesta ja katkaravuista, toinen kinkusta ja broilerista.

Pirskottelin hiukan sitruunavettä savulohi/katkarapukakun leipäkerroksiin.

Ensimmäisen kerroksen savulohitäyte
Savulohi/katkarapukakku

Alimman välin täytin seoksella jossa on
  • Philadelphia-tuorejuustoa naturellina
  • kermaa
  • sitruunapippuria
  • savulohta
  • ruukkusalaatin lehtiä
Asetin ruukkusalaatin lehdet leipäkerroksen päälle ja sitten sen päälle sekoittamani savulohitahnan.

Toisen kerroksen täytin seoksella jossa on
  • maitorahkaa,
  • smetanaa
  • sitruunapippuria
  • Philadelphia-tuorejustoa (ruohosipuli)
  • kevätsipulisilppua
  • silputtua katkarapua
Ainekset taas tahnaksi ja toisen leipäkerroksen täytteeksi. Unohdin salaatinlehdet toisesta kerroksesta! Mutta haitanneeko tuo mittää? 

Sitten päälle viimeinen kerros. Sen jälkeen voipaperi päälle ja kevyen painon alle jääkaappiin yön yli.

Kinkku/broilerikakku
Kinkku/broilerkakku

Ensimmäiseen kerrokseen
  • kinkkusilppua
  • Philadelphia-tuorejuustoa (ruohosipuli/valkosipuli)
  • kevätsipulisilppua
  • mustapippuria
  • hiukan kuohukermaa notkeuden vuoksi
  • ripaus suolaa
Toiseen kerrokseen
  • Philadelphia-tuorejuusto (ruohosipuli/valkosipuli)
  • majoneesi
  • mustapippuri
  • ripaus suolaa
  • broilerlihaa pieniksi hakattuna (unohdin ostaa broilerfileitä, mutta löysin pakkasesta grillattuja broilerinkoipia. Erottelin niistä luut ja nahkat, ja silppusin lihan sopivaksi hakkeeksi)
Tämäkin kakku sitten ylimmän kerroksen asettelun jälkeen jääkaappiin voipaperissa ja sekin sai kevyen painon päälleen.

Molemmissa kakuissa käytin 1. kerrokseen valkoista ranskanleipää, 2. kerrokseen tummempaa kauraleipää, 3. kerrokseen laitoin taas valkoista ranskanleipää, valmiiksi siivutettua.

Savulohi/katkarapukakku
Aamulla sitten kakut taas pöydälle ja pintaan taas jonkinlainen sekoitus sekä koristelut. 

Silppusin savulohen, jota olin säästänyt koristelua varten ja tein raitoja kakun päälle, toiset raidat tein katkaravuista. Pursottelinkin reunoihin koristeita ja sitten kurkkusiivun puolikkaat ympäri kakun. Puhalsin vielä kuivattua tilliä kämmeneltä kakun reunoihin.

Kalakakun pintaan sekoitin samoja aineita kuin täytteissäkin majoneesilla lisättynä, kinkkukakkuun lähes samaa, mutta ilman majoneesia. 

Kinkkukakkuun tein valmiiksi siivutetuista kinkkusiivuista suikaleita, jotka rullasin ruusukkeiksi ja asetin pursottamieni renkaiden päälle. Lisäksi kirsikkatomaatin puolikkaita ja persiljaa koristeeksi.

Nämä täytteiden ja päällysteen sekoitussuhteet on täysin improvisoitu sen mukaan mitä olin kaupasta ostanut, ostin ainekset aivan näppituntumalla. 

Mansikkatäytekakku

Täytekakun tein valmiista pohjasta ja kostutin mansikkasitruunavedellä. Täytteeksi laitoin ensimmäiseen kerroksiin ohuen ohuen kerroksen vadelmahilloa, itse tehtyä vaniljakastiketta ja kermavaahtoa. Vaniljakastikkeen jouduin tekemään itse, unohdin nimittäin ostaa vaniljakastikejauhetta. Tottakai tämä itse tehty on aina parempaa!

Toiseen kerrokseen laitoin 
  • siivuina pakastettuja mansikoita (melko kosteita, vain vähän sokeroituja)
  • vaniljakastiketta
  • kermavaahtoa
Sitten viimeiseksi kakun viimeinen kerros, eli kansi päälle, siihen voipaperi ja sekin kevyen painon alle jääkaappiin yön yli.

Aamulla pinnalle paljon kermavaahtoa ja tuoreiden mansikoiden puolikkaita vihreine kantoineen ja sivuille mansikkasiivut. 

Juhlissa tarjosin näiden kakkujen lisäksi salaattia, patonkia, boolia ja grillattuja pieniä makkaroita jotka oli kääräisty pekoniin. Tottakai joku halusi, ja saikin snapsit. Kaikki ruoka meni hyvin kaupaksi, vain vähän jäi. Onneksi mikään ei loppunut kesken!

Asunnossa oli aika kuuma, mutta poikani kävi ostamassa kaksi tuuletinta, ja ne auttoivat mukavasti. Myöhemmin illalla menimme pihalle istumaan siellä olevan pöydän ääreen. Istuimme kymmeneen ja menimme takaisin sisälle, ettemme häiritsisi muita.

Oli kaiken kaikkiaan hieno päivä!

♥♥ Ja kiitokset lahjoista, olikin aivan ihanan runsaat lahjat! ♥♥

Tänäänkin hieno päivä, joskin ehkä turhan helteinen. Kävimme kaupungilla jokirannassa syömässä Wilhelm Å-nimisessä kesäravintolassa. Tilasimme ihan tavalliset ruuat, olutta ja siideriä, ja jälkiruuaksi mansikka/juustokakut. Ja vielä jälki-jälkiruuaksi haimme kioskista tötteröt.

Ei ole vieläkään nälkä, vaikka syönnistä on monta tuntia ja olen käynyt viemässä siskon lentokentälle.

Siskoni Helvi tarjosi minulle ruuan synttärini kunniaksi, ja minä tarjosin miniälle ja pojalleni miniän valmistumisen kunniaksi.

Sattui siellä pieni haaverikin. Tarjoilija kaatoi tuopillisen vettä pöydällemme ja minun päälleni. Mansikka/juustokakkuni pääsi uimaan ja vaatteenikin kastuivat hiukan. Tytöllä oli jo hätä siinä kun sattui vahinko, mutta me sanoimme, että kyllä se kesä kuivaa minkä joku kastelee. Tarjoilijatytöllä alkoi siinä jo naurattamaan kun me kerroimme, ettei meillä ole mitään hätää, vaikka olisimme saaneet tuopillisen vettä kunnolla päällemme. Sain uuden kakun ja koska oli jotain 26 astetta lämmintä, pienet vaatteen kastumiset eivät näkyneet enää hetken kuluttua.

Wilhelm-Å terassiravintola

Wilhelm Å:n mansikka/juustokakku
Tässä varsinaisena syntymäpäivänä tehty
ylimääräinen voileipäkakku. 
Hassua kun tuli noin epäselvä kuva. 












2 kommenttia:

  1. kakkua kakkua, aivan upee synttäritarjoilu

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, kyllä se maistui. Mutta kaikista upeinta olivat vieraat! :D

      Poista