perjantai 15. kesäkuuta 2012

Voikukkaviiniä ja perunakroketteja


Keräsin parhaaseen voikukka-aikaan, eli noin kolme viikkoa sitten voikukan kukintoja, vain niitä keltaisia osia ja laitoin voikukkaviinin käymään. Oli kyllä hirveä työ kerätä ne kolme litraa. Ensin aioin tehdä tupla-annoksen, mutta selkä sanoi EI!

Voikukkaviini
Voikukkaviini:
  • 3 litraa voikukan kukintoja, keltaiset osat, jos tulee mukaan hiukan vihreää, ei ole niin vaarallista, mutta mahdollisimman vähän vihreää.
  • 4 litraa vettä
  • 1,7 kg sokeria
  • 3 sitruunaa
Lisää vesi kiehuvana voikukkien päälle. Anna tekeytyä 12 tuntia. Siivilöi sen jälkeen voikukat pois.
Lisää nesteeseen sokeri ja siivutetut sitruunat. Peitä astia.

Voikukan kukkia, mahdollisimman
vähän vihreää joukossa. 
Jos näyttää syntyvän vaahtoa tai hometta pintaan, kerää tarkasti pois. Minun viinissäni ei tällaista näkynyt. Sekoita kerran päivässä siten että sitruunat uppoavat. Tämä estää homeen muodostumisen.

Kun on kulunut noin 2,5 viikkoa, siivilöi neste, ja pullota. Laita viileään paikkaan. Minä siivilöin kankaan läpi kahteen kertaan. Kirkastettakin voi varmaan käyttää.

Viinin pitää tekeytyä vähintään kolme kuukautta, muuten on kuulemma katkeran makuista, mieluiten ainakin puoli vuotta tai vuoden. Minä suunnittelin tarjota tätä jouluna. Henkilö, jolta sain reseptin, Birgitta Björkqvist, sanoi viinistä näin: Om ett år smakar det som flytande guld... Eli vuoden kuluttua se maistuu juoksevalta kullalta. Aika kivasti sanottu!

Kiehuva vesi lisätty.
Tuttavani poika oli sanonut kun maistoi tuoretta viiniä, että se maistui hiuslakan ja siman sekoitukselta. Minä maistoin omaa viiniäni, muttei se maistunut sellaiselta. Ehkä maistuukin jos on enemmän tuota voikukan vihreää osaa seassa.

Viini maistuu kuulemma portviinin tai sherryn tyyppiseltä. Aika paljon tuossa on kyllä sokeria.

Vuosi on kulunut: Voikukkaviiniä oli vielä jäljellä. Poika teki valkoviiniä, ja loput voikukkaviinistä laitettiin siihen, koska viini oli liian makeaa juotavaksi. Valkoviinistä tulikin todella hyvää. 

Tein tänään perunakroketteja kun tiistaina jäi keitettyjä perunoita. Puristin ne perunapuristimella, se muistuttaa jättikokoista valkosipulipuristinta.

Perunakroketit, pariloitu lehtipihvi,
kanttarellikastike ja salaatti.
Sekoitin siihen vehnäjauhoja ja kananmunia ja mausteeksi mustapippuria ja suolaa. Laitoin tahnan muovipussiin, leikkasin kulmaan reiän ja puristin pikkupötköjä kuumaan öljyyn.

Tarjosin pariloituja lehtipihvejä valkosipulivoin kanssa, kanttarellikastiketta ja salaattia krokettien lisäksi. Harvoin enää viitsii vaivautua ruuan takia noin paljon, mutta tänään oli sellainen päivä.



10 kommenttia:

  1. Voi että kun viitsis itsekki olla noin reipas ruokien suhteen...hyvä, siskoseni:=))

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos systeri! ♥♪♫

      Harmi vaan että tuo ruokakiinnostus ja -viitseliäisyys näkyy keskivartalossa.

      No, olen tänään kuitenkin käynyt kaksi kertaa pyörälenkillä, ensin Nallen kanssa ja sitten hiukan pitempi lenkki Pimun kanssa. Jos tätä jatkaa, niin kunto nousee hiukan sekä koirilla että minulla! ;)

      Poista
  2. voihan viini... jätän tekemättä, keitän uusia peunoita , ja sipulisilliä, Abba tai mikä vaan, kun on sipulisilliä.. kurkku tomaatti persilja meloni yhdistelmä on hyvä salaatti.enhän mä ehi kokata kun päivystän 24h. netissä:)) vitsi:) vitsi:)pyykillä tänään ja huomennakin . titityy terkkuja aikulta

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Aikku!

      Minun suosikkini on uudet perunat ja sulatettuun voihin silputut tuoreet sipulinvarret pienessä kupissa!

      Mahdollisimman pieniä perunoita ja sitten haarukalla voisula/perunoiden keitinvesi/sipulikuppiin ja suuhun!Tai sitten voi halkaista isompia perunoita ja laittaa kuppiin maustumaan hetkeksi, ja voi ne pienetkin laittaa maustumaan. NAM!

      Tämä on kuulemma norrbottenilainen (Ruotsi) herkku, mutta meillä Pohjois-Suomessakin se oli hyvin tavallinen. Hovikokki Werner Vögelin suosikkiruoka kuulemma.

      Ruotsiksi tämä onkin dopp i kopp eli kasta kupissa.

      Mutta ei sillikään ole hullumpi, namia sekin, ja tämän edellä mainitun lisäksi voi nauttia vaikka yhtä aikaa.

      Poista
  3. Vesi kielellä minäkin näitä kuvia katselen ja reseptejä lueskelen...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin, kyllähän ruokakuvista voi nousta vesi kielelle!

      Minäkin katselen muiden ruokakuvia ja reseptejä aina vesi kielellä. :D

      Poista
  4. Nyt julkaisit Minulle ihan uuden viinin, oikein eksoottisen.
    Sitruuna piristää maun. Yritän kuvitella makua.
    Kauniin väristä se ainakin on.

    Keitetyille yli jääneille perunoille löytyy monipuolista käyttömahdollisuutta.
    Nälkäni lisääntyi herkullista annostasi katsoessa, pitäne tästä pian lähteä ulkoravintolaan aterialle ja auringonpaistetta katsomaan.:-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Liplatus!

      Joo, tämä viini oli minullekin aivan uusi tuttavuus. Facebook-sivullani eräs nainen kertoi FB-kaverilleni tehneensä voikukkaviiniä jotain kolme viikkoa sitten, ja ihmettelin siellä sitten että mitä tällainen on, en ole koskaan kuullutkaan. Sain sitten ohjeen tältä Birgitalta ja sitten heti toimeen ja viiniä valmistamaan.

      Tuo väri vain vielä paranee kun kirkastuu, vaikka nytkin näyttää jo hyvältä. Saapa sitten nähdä miltä se maistuu jouluna.

      Joskus keitän tarkoituksellakin liikaa perunoita että saa sitten tehdä seuraavana päivänä jotain muuta ruokaa, kuten perunalunta tai näitä kroketteja. Yleensä me syömme perunat sellaisenaan keitettynä.

      Kroketteja en kuitenkaan tee kovin usein, perunalunta sen sijaan useamminkin. Perunalumi ja kroketit ovat myös ruokaa, jolla haluan osoittaa vieraille, että arvostan heidän käyntiään, että olen halunnut nähdä vaivaa heidän takiaan.

      Tänään ei täällä ainakaan paista aurinko, mutta lämmintä on eikä sada! On tämä viimeinen viikko ollutkin kivan aurinkoinen kylmän kauden jälkeen. :)

      Poista
  5. Jään odottamaan voikukkaviiniäsi, Laali!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi olla että pääsee elokuun lopulla ainakin maistamaan, kannattaako sitä vielä kypsyttää. Tervetuloa maistamaan! :D

      Poista