maanantai 25. heinäkuuta 2011

Kurpitsachutney

Ainekset:
  • 300 g kurpitsaa kuutioina, vihreäkuorinen, muukin käy ihan hyvin
  • Pari-kolme kuorittua omenaa kuutioina
  • 2 silputtua sipulia maun mukaan, voi jättää poiskin
  • Chiliä maun mukaan
  • Inkivääriä maun mukaan
  • 1-2 dl valkoviinietikkaa (voi myös lorauttaa vähän tavallista väkiviinaetikkaa, punaviinietikkakin käy, tai sitruunan mehu, ihan  mikä vain happamuuden aikaansaamiseksi)
  • Pari/kolme desiä sokeria.
  • Ripaus suolaa
Muitakin mausteita voi laittaa, sellaisia mistä itse tykkää. Esim. cayennepippuria chilin sijasta tai lisäksi, hiukan valkosipulia, tai mitä vaan. Minä tykkää chilistä ja valkosipulista. On itse kuivattua chiliä kotona.

Chilin voi ostaa kaupasta tuoreena ja silputa tuohon sekaan kuivatun sijasta. Kokeilemalla ja maistamalla saa itselleen sopivan tulisuuden. Jos ei halua tulista, voi jättää chilit tai pippurit pois. Minttuakin voi laittaa, mutta vasta ihan loppuvaiheessa.

Sokerin sijasta voi käyttää erikoissokereita, esim. muscovadosokeria, kandisokeria, siirappia, tai vaikkapa hunajaa.

Tee näin: 

Laita kattilan pohjalle pari desiä vettä, lisää kurpitsakuutiot, omena, sipuli, sokeri ja suola. Kiehauta.
Lisää loput ainekset.

Keitä pehmeäksi, anna kiehua hiljalleen.

Maistele välillä. Maun mukaan lisätään chiliä, sitruunaa, pippuria, valkosipulia, inkivääriä, etikkaa tai sokeria. Seos saa olla makeaa ja tulista, sillä sitä käytetään ruoan lisukkeena lautasella, ja maku laimenee sen myötä.

Tätä voi käyttää myös sweet & sour-kastikkeeseen, kun laittaa kiinalaista ruokaa. Se on minun suosikkikäyttötapani.

Keitä kokoon, kunnes seos on paksua. Purkita kuumana. Säilyy hyvin, koska sisältää niin paljon sokeria.

Ei kannata keittää ihan tasaiseksi, on vain kiva kun siinä on tuntuvia paloja, "al tende".

Melkein kaikista hedelmistä voi tehdä chutneytä, ja yhdistää erilaisia hedelmiä. Tähän voisi esim. lisätä myös tomaatteja, appelsiineja tai sitruunoita.

Chutneyn tekeminen on tosi helppoa ja kiitollista, tulee aina hyvää, ja joka kerta eri makuista, kun laitan sekaan aina mitä sattuu olemaan kotona! Pitää vain rohkeasti kokeilla! En ole epäonnistunut kertaakaan!

2 kommenttia:

  1. Olen saanut tätä kurpitsaherkkua kyllä ja käy vaikka mihin:) Kiitos ohjeesta Laali.

    VastaaPoista
  2. Vassekuu!

    Nyt saa kurpitsaa aika edullisesti, ja muutama purkki jääkaapissa talven varalle on hyvä. Meillä ei kulu sitä kovin paljon, mutta muutama pikkupurkillinen talven aikana kuitenkin.

    Chutney on siitä hyvä juttu, että sitä voi tehdä mieleisistään aineksista. Ja se sopii mihin vain ruokaan lisukkeeksi, myös hieman erilainen vaihtoehto marmelaadeille tai hilloille jossakin tapauksissa.

    Nyt miniäkokelas toi ison pussillisen kakkosluokan tomaatteja, hän on puutarhalla kesätöissä opiskelujensa ohella, ja sai sitten ottaa kotiin, kun niitä ei voi laittaa myyntiin. Pitää keksiä niistä jotain, vaikkapa appelsiinin ja omenan kanssa. Laitan ehkä porkkanaakin hiukan.

    VastaaPoista