Kuuma kurkkukeitto
- 1 - 2 sipulia
- 1-2 dl herkkusieniä, purkista tai tuoreita, siivuina (tuoreita ainakin 2 dl). Jos käytän purkkiherkkusieniä, käytän liemen keitossa.
- 2-3 valkosipulinkynttä tai enemmän, maun mukaan
- 1 herkkukurkku
- 1 tomaatti
- puoli paprikaa
- 1/2 tuore kurkkua
- rypsiöljyä
- mustapippuria
- 8 - 10 dl kasvislientä, minä käytän usein kanalientä. Fondeista tulee hyvää, tai tietenkin itse tehty on kaikkein parasta
- 1 purkki ruokakermaa
- (suolaa)
- 2-3 tl hunajaa
- 2 - 3 tl kurkumaa, joskus laitan, joskus en
- kuivattua rakuunaa (vaihtoehtoisesti persiljaa, kirveliä tai basilikaa)
- kuivattua chiliä (minulla on yleensä itse kuivattua)
- suurustamiseen pari rkl vehnäjauhoja (ei välttämättä tarvitse, jos keitosta tulee sakeaa)
- lisäksi kermaviiliä tai ranskankermaa.
- Hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Suikaloi herkkukurkut, tuore kurkku, paprika sekä tomaatti. Kuullota kuumassa öljyssä sipulisilppuja kattilan pohjalla.
- Lisää herkkukurkut, paprika, herkkusienet ja tomaatit ja kääntele pari minuuttia. Mausta pippurilla. Kaada kattilaan kasvisliemi ja ruokakerma (myös herkkusienien liemi jos käytät purkkiherkkusieniä). Liemen määrä riippuu siitä, kuinka paljon kurkuista irtoaa nestettä.
- Kuumenna kiehuvaksi ja lisää suikaloitu tuorekurkku. Jos keitto tuntuu liian sakealta, lisää nestettä (suurusta vehnäjauholla, jonka olet sekoittanut osaan ohjeen vesimäärästä jos taas keitto tuntuu liian laihalta). Kiehauta.
- Mausta hunajalla ja kurkumalla. Kurkuma antaa keitolle kellertävän värin. Itse en käytä kurkumaa kovinkaan paljon.
- Tarkista maku ja nosta tarjolle. Ripottele pinnalle rakuunaa, persiljaa, kirveliä tai basilikaa, minä suosin rakuunaa.
- Lisää kermaviiliä tai ranskankermaa jokaisen annoksen pinnalle juuri ennen tarjoilua.Yleensä unohdan ostaa, mutta on se hyvää ilmankin.
- Maistuu itse tehdyn, hapatetun patongin kanssa! Ja on aika kevyt ruoka, kesällä kun ei edes kaipaa kovin raskasta ruokaa.
- Ruokakerman voi jättää poiskin, niin on vieläkin kevyempää. Tähän keittoon saa vaihtelua käyttämällä eri vihanneksia kurkun lisäksi. Mielestäni herkkukurkku on tässä välttämätön, se antaa kivan maun.
- Mausteillakin voi saada vaihtelua, esim. curry sopii hyvin tähän keittoon, ja muutkin itämaiset mausteet, garam masala esimerkiksi. Tomaattimurska tai paseerattu tomaattkin voisi sopia, en ole kokeillut.
- Sakeutta keittoon saa myös raastetulla juustolla vehnäjauhojen sijaan. Kanaa tai kalaa lisäämällä keitosta saa vähän ruokaisamman, itse en kaipaa mitään enempää.
jep, kiva soppa.. jätän kyllä kermat pois.. tein juuri linssisopan, paljon sipulia;)porkkanasa ja parsaa;)ja kyllä oli maukasta ja täyttävää.. paino on laskenut nyt hitaasti kevennetyllä, mutta rasvan ja sokerin suhteen olen suorastaan julma.. noita juhlia on ollut sen verran että kakun maistajaiset on tupanneet nopeasti keikauttamaan vaakaa . ei minulla sen kummempi laihdutus ole, tarkoitus on lähinnä se että jaksaa liikkua..ens viikol on jo hellettä..27+ hih hei..
VastaaPoistaJoo, tämä on kevyt ja hyvä.En minäkään aina laita tuota kermaa. Painokin on pysynyt kohtalaisesti siinä mihin sen sain. Nyt pitää taas yrittää pois hieman lisää. Oman terveyden ja jaksamisen kannaltahan olisi hyvä olla normaalipainoinen, minä en ole vielä tavoitteessani.
VastaaPoistaMinä laitan usein linssikeittoa, ja minäkin laitan noita samoja aineksia kuin sinä niihin, mitä sattuu kotona olemaan. Aina on jotain vihannesta kotona. Tällaisilla keitoilla ei ole ollenkaan tylsää pitää terveellistä dieettiä, ja tykkään salaateistakin.
Helle on kiva, kunhan ei jatku liian kauan! Ei kyllä passaa valittaa jos tulee kuuma, viime talven kamalan kylmän jälkeen!
Minä menen juhannuksena siskon tytön häihin, siellä en aio pitää dieettiä, pidän nyt ja sen jälkeen. Vaikka ainahan juhlissakin voi järkevästi yrittää syödä!
Lämmintä kesää sinne!