maanantai 17. joulukuuta 2012

Kotitekoinen sinappi

Tänään innostuinkin tekemään kotisinappia pitkästä aikaa, en varmaan ole tehnyt ainakaan kolmeen vuoteen. Nyt sitten tein kun nettikaverini Raija oli tehnyt, ja innostuin siitä sitten. Raija kommentoi myös silloin tällöin Samakasassa.

Kannessa on vielä kuivumatonta glitteriä,
joka näyttää vielä aika hassulta. Kuivuttuaan
se näyttää vain kultahileeltä, ja on tasainen.
Tein Kotikokin ohjeen mukaan, se on melkein samanlainen resepti, kuin minulla on ennen ollut.

Tietenkin muutin taas reseptiä, kun halusin omien mieltymysteni mukaista sinappia (suluissa korvaava ainesosa, johon vaihdoin, tai jos muutin määrää)

Kuuluisa Klubin sinappi
  • 2 dl sinappijauhetta (1,5 dl, tuli siltikin aika tymäkkää)
  • 2 dl kuohukermaa (vispikerma)
  • 2 dl sokeria (1,5 dl tummaa siirappia)
  • 2 kananmunaa (1 kananmuna, tulee notkeampaa)
  • 2 rkl balsamiviinietikkaa (laivasta ostettua Torresin La Oscuridad Cabernet Savignon-punaviinietikkaa)
  • ripaus hienoa merisuolaa
Sekoita sokeri (siirappi) sinappijauheeseen. Jos käytät siirapppia, seos on aika hankalaa vispata sekaisin, koska se on aika jähmeää, mutta onnistuu se silti. Seosta voi myös lämmittää hiukan, niin se notkistuu.

Lisää joukkoon kiehautettu kerma ja munat, keitä hiljalleen viitisen minuuttia sekoitellen, ettei pala pohjaan. Lisää vasta sitten suola ja balsamiviinietikka. 


Päivitys 21.12.2015.
Tein tätä sinappia tänään käyttämällä vain 1 dl sinappijauhetta ja puoli desilitraa enemmän kermaa, ja tuli tarpeeksi tuhtia siltikin, laitoin kaksi kananmunaa, ettei vaan tule liian löysää, koska lisäsin nestettä. Tuli sopiva koostumus ja maku on mainio! 

Muista, ettei seos saa olla liian kuuma, kun lisäät kananmunan, ettei se hyydy ennen aikojaan. Minä en kyllä odotellut jäähtymistä, kun laitoin kuuman kerman sinappi/siirapin sekaan, sekoitin vain kananmunan siihen nopeasti vispaamalla. Mutta varoitus voi olla silti paikallaan.

Mausteena voi halutessa käyttää myös konjakkia (Kalevi Keihäsen sinappiin tuli mausteeksi Koskenkorvaa).


Ohjeessa sanotaan, että valmistusaika on 30 min. En vain ymmärrä miten sinapin valmistamiseen saa kulumaan 30 minuuttia, minä tein paljon nopeammin, ja silti ehdin keittää hiljalleen tuon viisi minuuttia. Eikä palanut pohjaankaan!  :D 

Voi että oli hyvää!

Nyt aionkin antaa yhden purkin naapurin traktorimiehelle lahjaksi avusta lumen poistamisessa, lisäksi annan pullon omatekoista omena-voikukkaviiniä. Siitä tuli todella hyvää ja se maistuu kuin raikas chardonnay!


17 kommenttia:

  1. Varmaan on hyvää sinappia...:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli tosi hyvää! Nam! Yleensä en käytä sinappia juuri ollenkaan, mutta omatekoinen maistuu! Ja helppo tehdä!

      Poista
  2. Täysi kannu kotona tehtyä sinappia sopii erittäin hyvin possun pakaraan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, sopii oikein hyvin possun pakaraan! Mutta kyllä puoli kannuakin riittää meikäläiselle! ;)

      Sopi tosi hyvin myös Reissumiehen päälle, ensin hiukan oikeaa voita, sitten hiukan omatekoista sinappia ja sitten juustoa päälle. Nam... Raijan idea, jota kokeilin eilen ensimmäistä kertaa! :)

      Poista
    2. Jo pentuna tuli monasti syötyä näkkäriä ja Turun sinappia!

      Poista
    3. Näkkäri on hyvää. Tuli mieleeni tuosta, että isä aikoinaan laittoi leivinuuniin näkkäriä ja otti pois kun oli ruskeat reunat, siihen sitten paljon voita päälle! Muttei hän muistaakseni laittanut sinappia.

      Poista
  3. Tilaisin purkillisen, jos ei oltais niin erillään:) Tuttujuttu tuo leivänpäälle ilman pakaroita, maistuu !

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toisin purkillisen, jos asuttais lähempänä toisiamme! :D

      Mukavaa iltaa sinne!

      Poista
  4. Kiitos ohjeesta Laali, sinappijauhe odottaa, mutta ei ole vielä tehty kun ohjetta mietiskelin. Tämä tuli kuin tilauksesta:) Siinä varmaan traktoriukkoakin vähän hujauttaa kun maistelee tömäkkää sinappiasi..

    Ja omena-voikukka viiniäkin, voi että, kurja kun asun niin kaukana:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hieno juttu! Tämä sinappi on vahvaa ja makeaa, just sellaista kuin minä haluan. Ja jos haluaa vähemmän makeutta voi vähentää sokeria.

      Joskus olen laittanut hunajaa sokerin sijasta -tai sanotaanko näin, etten koskaan laita tavallista sokeria. Joitain muitakin sokerilajeja voi kokeilla, jos haluaa erilaisia makuja, esim. muscovadosokeria tai fariinisokeria.

      Minä en muuten välittänyt noiden aineiden sekoitusjärjestyksestä. Sekoitin vain aineet lukuunottamatta etikkaa ja suolaa, kuumensin sitten seoksen varovasti koko ajan sekoittaen ja kun se oli valmis, lisäsin etikan ja suolan.

      Kyllä naapuri on sinappinsa ja viininsä ansainnut! :D

      Tarjoan viiniä ja sinappia jos tulet käymään - jos niitä on enää jäljellä! Tervetuloa maistiaisiin!

      Mukavaa päivää!

      Poista
    2. Olen koko ikäni ollut sitä mieltä, että sinapin pitää olla sellaista ettei sitä voi vahingossa syödä!

      Poista
    3. Tiedä nyt sitten tuosta viinistä, mutta se sinappi kyllä houkuttaisi!
      Taisipa vaan tämä välimatkamme taas säästää sinunkin sinappisi parempiin suihin!

      Mutta laittakaa nyt kaikki sitten paremmat vaatteet päällenne ja nauttikaa siitä hyvästä sinapistakin vielä ennen perjantain puoltapäivää (silloinhan on luvattu tuon maailmanlopun koittavan)!

      Poista
    4. Kiitos Laali, minulla ei taida nyt etikkaa olla ollenkaan siis tuota etikkaa, joten lorautan lopuksi konjakkia?

      Poista
    5. Sitä parempaa siitä tulee! :D

      Poista
    6. Voi hyvänen aika Tyhjis, minä olin ajatellut ehtiä perjantaina mantereelle ja Lapinjärvelle siskon luokse, eli maailmanloppu saa koittaa vasta seuraavana päivänä! ;)

      Poista
    7. Muistakin sitten tarkkaan katsoa, sellaistahan näkee vain kerran elämässään!

      Poista