keskiviikko 29. helmikuuta 2012

Paistettua polentaa ja broileria sitruskastikkeessa

Broileria sitruskastikkeessa
Laitoin polentaa, italialaista ruokaa tänään! Vihdoinkin!

Ostin nimittäin ennen joulua pakkauksen  polentaa, eli maissiryynejä, ne ovat kuin mannaryynejä. Pakkaus on kiusannut minua koko ajan keittiön hyllyllä, kun on pitänyt tehdä siitä jokin ruokalaji joskus. Tänään vihdoinkin sain sen tehdyksi.

Polenta:
5 dl vettä
1 lihaliemikuutio tai fondia sopiva määrä
sipulia silputtuna
2 valkosipulin kynttä silputtuna
1 rkl fenkolia
2 dl ruokakermaa
mustapippuria
hiukan rosépippuria ja timjamia (minä en laittanut, ei ollut kotona)
75-100 g parmesaanijuustoa tai muuta juustoa, minä laitoin 75 g kermajuustoa.
Huomio! Laita nuo nestemäärät ohjeen mukaan, polentaryynejä on erilaisia.

Kiehauta vesi/ruokakermaseos, sipuli ja valkosipuli sekä kaikki mausteet (ei juustoraastetta, se lisätään myöhemmin!), keitä muutama minuutti. Siivilöi sitten liemestä mausteet pois, ja laita liemi takaisin kattilaan.

Kun liemi kiehuu uudelleen, lisää polentaryynit sekaan voimakkaasti sekoittaen, alenna lämpö heti. Anna kiehua matalalla lämmöllä kunnes polenta on valmis (ohjeen mukaan, minä keitin 6 minuuttia, joissakin ohjeissa on 10 tai jopa 40 minuuttia, riippuu minkälaista polentaa on ostanut). Lisää juustoraaste valmiiseen puuroon, ja sekoita niin kauan kunnes kaikki on sulanut kunnolla.

Polentasta tulee kuin keltaista mannapuuroa, ja siitä pitää tulla aika paksua. Kaadoin polentapuuron tuorekelmulla vuorattuun laakeaan vuokaan ja annoin jäähtyä terassilla. Tämä kannattaisi mieluiten tehdä jo edellisenä päivänä, että jäähtyisi kunnolla, varmaan hiukan helpompi paistaa sitten.

Polenta jäähtymässä
Sillä aikaa kun polenta jäähtyy voit valmistaa broilerin.

Broileri:
Broilerin koipia, tai rintafileetä

Kastike: 
3-4 dl appelsiinituoremehua
kanaliemikuutio tai fondia sopivasti
2-3 rkl sitruunamehua
2-3 rkl tummaa sokeria tai hunajaa, minä käytin siirappia
1 rkl korianterin siemeniä tai 1-2 rkl tuoretta korianteria. Minä laitoin reilun teelusikallisen korianterijauhetta
(suolaa tarpeen mukaan)
mustapippuria
0,5 - 1 kpl kuivattua chiliä (minä olen kuivannut itse erittäin vahvaa chiliä). Varovasti, ettei tule liian tulista! Tuorekin chili käy, tottakai, hyvin pieniksi silputtuna.
1 mandariini tai pieni appelsiini pieniksi kuutioituna. Minulla ei ollut, siksi en laittanut.
1-2 rkl tärkkelystä (maissi- tai perunajauhoja tms.)

Sekoita kaikki kastikeainekset.

Poista nahkat broilerin koivista (puolitin koiven vielä "polvi"taipeesta ja leikkasin selkärankaosan pois).

Paista palat kauniin ruskeiksi ja hyvin kypsiksi.

Poista broilerinpalat pannulta, lisää pannulle yllä mainittu liemi ja anna kiehahtaa, tarkista paksuus, tarvittasessa lisää tärkkelystä kylmään appelsiinituoremehuun sekoitettuna.

Laita broilerin palat takaisin pannuun kastikkeen joukkoon ja anna hautua matalalla lämmöllä muutama minuutti. Jos haluaa hauduttaa hyvin kauan, kannattaa tärkkelys lisätä vasta haudutuksen jälkeen.

Lisää lopuksi vihannessekoitusta 2-3 dl, esim. pakaste-wokvihanneksia, tai kesäkurpitsan suikaleita, porkkanansuikleita, haricot vertsejä yms. oman maun mukaan. Parsakaalikin käy. Kiehauta, älä enää keitä, niin että vihannekset säilyvät "al tende".

Kun kastike/broileri on hautumassa kattilassa, paista  polenta. Kun polentapuuro on kunnolla jäähtynyt, siitä leikataan neliöitä, jotain 3x3 senttiä, ja paistetaan kullanruskeiksi. Tarjoillaan broilerin ja sitruskastikkeen kanssa. Kokeilin friteerata niitä, mutta hajosivat.

Tämä kastike muistuttaa hiukan kiinalaista hapanimeläkastiketta. Minusta tämä oli hyvänmakuinen ruokalaji. Valmistamani polenta oli hiukan liian löysää, ja oli vaikea paistaa, mutta onnistui se kuitenkin. Ensi kerralla tiedän paremmin!

Paistettu polenta




2 kommenttia:

  1. Voi kun viittis itsekki värkkäillä:=)))) Näyttää hyvältä

    VastaaPoista
  2. Niin, se oli hyvää! Tänään oli töissä sellainen vääntö neljällä eri kielellä, että tarvitsi hiukan aivolepoa, ja ruuan laittaminen on sitä joskus! :D

    VastaaPoista