sunnuntai 26. helmikuuta 2012

Kondensoitu maito - toffee

Iskä kokkaa-blogissa oli juttua kondensoidusta maidosta, ja niinpä minäkin innostuin ostamaan purkin, kun sellainen pisti silmään paikallisessa K-Supermarketissa. Se maksoi 1,90 €.

Linkki Iskän mielenkiintoiseen blogiin löytyy oikean sivupalkin linkeistä.

Tämä on aivan kuin toffeeta.

Siis kattilaan laitetaan vettä niin paljon, että purkki peittyy hyvin. Minä poistin etiketin ensin, mutta voi sen etiketteineenkin keittää, jos ei irtoa. Välillä voi tarkistaa, että vettä on tarpeeksi, ja lisätä.

Minä annoin putruttaa hiljalleen kattilassa kolme tuntia, ja tuli tosi jämäkkää tavaraa. Varmaan olisi hiukan löysempää jos keittäisi esim. puolitoista-kaksi tuntia.

Minä kun en tykkää hirveän makeasta, sain melkein shokin kun pistin teelusikallisen suuhuni. Se on tajuttoman makeaa (poika ja miniä jo laittoivat sitä suklaakakun päälle). Suklaakakku mikrossa

Niinpä ajattelinkin, että sekoitan tätä kermavaahtoon ja tarjoan esim. suklaakakun kanssa, tai ehkä jonkun hiukan neutraalimman kakun kanssa. Johonkin kinuskikakkuun tuota varmaan voisi käyttää täytteeksi tai pinnoitteeksi, esim. kermalla "kevennettynä". Saattaisi olla kivankin makuista, esim. jos vielä laittaisi pähkinä- tai mantelirouhetta sekaan.

Mutta mielenkiintoinen juttu tämä on, kondensoidulla maidolla on jännä historia, joskaan en ole varma pitääkö se paikkansa.

Laitan tähän tekstin minkä kirjoitin tuonne Iskä kokkaa-blogiin hiukan muutettuna, käänsin sen Wikipedian englanninkielisistä tiedoista, lyhentäen, kun tätä ei ollut suomeksi.

Venäläisellä Ivan Jerichillä oli idea kondensoidusta maidosta ja hänen maanmiehensä, lääkäri Osip Krichevskij onnistui toteuttamaankin idean 1802.
Tämä tuote, jonka ostin K-Supermarketista, on liettualainen.
Kuitenkin varsinainen teollinen valmistus alkoi USA:ssa, kun keksittiin tapa, millä säilöä maito.

Ei tiedetä, oliko tämä Gail Borden, joka alkoi kehittämään tätä kondensoitua maitoa erään traagisen laivamatkan jälkeen, tietoinen venäläisistä kokeiluista.

Laivalla, millä hän matkusti, kuoli pieni lapsi, ja uskottiin, että hän kuoli siksi, ettei saanut maitoa.

Lehmät, jotka oli otettu laivalle mukaan maidon takia, olivat niin merisairaita, etteivät ne lypsäneet eikä maitoa saatukaan.

Gail Borden järkyttyi tästä niin, että alkoi miettimään ratkaisua asiaan. Ja menestyi tässä kondensoidun maidon tuotannossa hyvin.

Amerikan konsuli Zürichissä perusti tehtaan Anglo/Swiss Condensed Milk Companyn Sveitsiin.

Pian hän perusti Bordenin tuotannon kanssa kilpailevan tehtaan New Yorkiin.

Nykyään tämä sveitsiläinen tehdas kuuluu Nestlen konserniin.

Condensed milk - Wikipedia, in English


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti