lauantai 24. syyskuuta 2011

Omenoita ja kriikunoita


Laite tuli postissa ja heti ekana kokeilin. Ja tulikin hyvää mehua. Nyt olen siis mehustanut useamman korin omenoita mehuksi sekä pakkaseen että pulloihin. 

Kypsiä kriikunoita, kriikunahilloa ja kriikunamehua
Omenat

Meille tulee tänä vuonna omenoita tosi paljon. Mietiskelin tuossa aiemmin, että mitähän tuohon keksisi, kun ei oikein viitsisi laittaa omenoista lihottavia leivonnaisiakaan koko ajan, omenasosettakin on jäljellä viime talvesta, kun emme käytä sitä kovin paljon.

Sitten ajattelin, että tuoremehua meillä menee, että jos yrittäisi korvata sen omenamehulla. Mutta kun ei ole mehumaijaakaan!

Eiku katsomaan netistä, missä myytäisiin mehumaijoja, en halunnut sellaista perinteistä, liedellä lämmitettävää, vaan sellaisen jossa on oma vastus, että voin mehustaa ulkona ja näin myös välttyä kosteilta höyryiltä.

Ja löytyihan sellainen saksalainen laite, Rommelsbacher NetAnttilasta, josta oli myös hyviä arvosanoja. Ja eiku tilaamaan.


Kuvahaun tulos haulle Rommelsbacher mehustinMehustan terassilla katoksen alla, joten höyryt menevät suoraan ulos. Ensimmäisen satsin tein sisällä, ja tuli aika paljon höyryä sisään, se kyllä tuoksuu hyvälle.

Poika ajatteli tehdä mehusta myös viiniä jouluksi. Pitäisi panna käymään piakkoin että ehtii. Mehua tuli yhdestä omenakorillisesta noin kolme litraa.

Lisäsin pullotettuun mehuun vähän natriumbentsoaattia, vaikka steriloin pullot ja korkit uunissa. Lisäsin litraa kohti noin 3 rkl sokeria. Kun juon mehua, sekoitan siihen noin puolet vettä, ehkä hieman enemmänkin.

Kriikunat

Kriikunoita meille tuli myös jonkin verran. Kriikuna on luumun alalaji, ja hedelmät ovat hieman pienempiä.

Omenapoimuri
Meillä ison tien toisella puolella pala tonttia, jotain 1200-1500 neliötä. Siellä ovat kriikunapuut päässeet villiintymään ja risuttumaan. Poika raivasi puustoa viime vuonna ja kävi viime viikollakin raivaamassa lisää, ja keräsi samalla kriikunoita omenapoimurilla, jonka miniän isä oli ostanut meille. Siinä on teleskooppivarsi, eli aika korkealta sai poimituksi. Minä olen poiminut tähän saakka vain omenapudokkaita, enkä ole käynytkään tuolla kriikunametsässä. Se on ihan oikeasti kuin metsä, siellä on kriikunapuita niin tiheässä. Pitää vieläkin varmaan raivata.

Niistä Janne teki ensin koeannoksen hilloa. Tuli tosi hyvää, joten minä sitten tein eilen lisää.
Omput ja omenapoimuri
niitä uhkaamassa
Kriikunahillo

2,6 kg kriikunoita
1 kg hillosokeria

Hillosokerin ohjeissa sanottiin että pitää käyttää sokeria ja hedelmiä yksi yhteen painon mukaan, eli olisi pitänyt käyttää 2,6 kg hillosokeriakin. Ja sanottiin myös että kevyeen versioon käytetään hedelmien painosta puolet hillosokeria .

Minä käytin kuitenkin vähemmän, eli 1 kg hillosokeria 2,6 kiloon hedelmiä. Suhteeksi tulee 1 kg hedelmiä ja 380 g hillosokeria.

Murskasin  kriikunoita hieman kattilassa, että pinta meni rikki, sitten sekoitin  hillosokerin. Siitä tuli paksua massaa (ei saa lisätä vettä), jonka sitten lämmitin juuri ja juuri kiehuvaksi. Annoin pulputtaa liedellä muutaman minuutin hiljalleen. Sekoitin välillä teräsvispilällä, että siemenet irtoaisivat. Ne irtosivatkin helposti. Mutta toinen asia oli sitten niiden pois kerääminen siitä massasta.

Otin reikäkauhalla massaa ja ravistelin vähän, että hedelmämassa meni läpi, sitten poimin siemenet kauhasta. Ei siiihen loppujen lopuksi mennytkään kauan aikaa, jokunen minuutti. Annoin kattilan olla liedellä sen aikaa kun keräsin siemenet pois, mutta napsautin virran pois päältä jo siinä vaiheessa kun luumut olivat kiehuneet 5-6 minuuttia. Laskin kiehumisajan siitä kun massa pulpahti eka kerran.

Laitoin lasipurkit ja niiden kannet uuniin sataan asteeseen jo tunnin puolitoista ennen keittämistä että sterilisoituvat kunnolla.

Sen jälkeen kaadoin kuuman massan purkkeihin ja kansi kiinni. Puolen tunnin kuluttua kannet alkoivat napsahtelemaan yksi toisensa jälkeen, se tarkoittaa sitä että kansi oli tiivis ja keskiosa vetäytyi sisään päin jäähtyvän massan aiheuttaman vakuumipaineen vuoksi.

Kriikunahillosta tuli aivan eri makuista kuin tuoreet, kypsät hedelmät. Keitettäessä hilloon syntyi happoa, ja se muistutti paljon viinimarjaa, ja on todella herkullista. Parasta hilloa mitä olen koskaan syönyt mukaan luettuna kaikki hillotyypit mitä olen tehnyt. Tämä oli ensimmäinen kerta kun tein kriikunahilloa.

Minut yllätti se, että tästä hillosta tuli todella hapokasta, kun kypsä hedelmähän on kuitenkin hyvin mieto. Siksi epäilinkin tulisiko tästä ollenkaan hyvää hilloa. Pidän hieman hapokkaasta hillosta, enkä tykkää hirveän sokerisista, tässä kriikunan maku tulee mukavasti esiin, kun sokeri ei peitä sitä.

Poika teki myös mehua näistä, ja siitä tuli aika lailla punaista viinimarjamehua muistuttavaa, sekä maultaan että väriltään. Siitä tuli paljon vahvempaa kuin omenamehusta, ja enemmänkin alkuperäiseen tuoreiden hedelmien painoon verrattuna. Tämän joutuu laimentamaan varmaankin 1 osa mehua ja ainakin 3 osaa vettä, on se niin vahvaa ja hapokasta.

Päivitys: Tein vispipuuroa kriikunamehusta, ja siitä tuli todella herkullista. Yleensähän se on totuttu tekemään puolukoista, mutta tästäkin tulee vähintään yhtä hyvää.


4 kommenttia:

  1. Jännä juttu tuo kriikuna on minulle ihan vieras juttu, vaikka olen kuullut puhuttvan ja luullut jotenkin viikunan sukulaiseksi:) Mielestäni hillosokeri on niin makeaa ettei sitä tarvi käyttää ehkä niin paljon kuin sanotaan, tosin omenahilloon käytin aikoinaan ihan tavallista sokeria, enkä valkaissut kuin sitruunalla?

    VastaaPoista
  2. Joo, moni muukin on sanonut tuosta kriikunasta, ettei oikein tunne sitä. Meillä sitä riittää!

    Luulen että se on aika arka kasvi, eikä pärjää kovinkaan pohjoisessa.

    Minusta on ihan kamalaa kun ohjeissa neuvotaan laittamaan niin hirveä määrä sokeria, minä en koskaan laita niin paljon, nytkin vain suurin piirtein kolmasosan.

    Omenahilloon minäkin laitan joskus sitruunaa, mutta vain sen vuoksi että tulisi hieman happamamman makuiseksi. En ole edes ajatellut että se myös valkaisee, vaikka tiedänkin sitruunan valkaisevista ominaisuuksista! Hehhh...

    VastaaPoista
  3. Teinpäs myös Kriikunoista, jotka viime yönä paleltuivat (eka pakkanen) ja Kriikunat vielä raakoja, hilloa ja 8 litran kattilallinen tuli. En punninnut Kriikunoita ja 1 kg hillosokeria, Steviaa hieman ja kun maku oli kummallinen, lisäsin vielä Fariinisokeria johon lisäsin Pektiiniä hieman. Väri vaaleanpunaista ja maku hieman hapahko. Vasta jähtymässä ja maku varmaan muuttuu - ei pahaa, mutta makeanhimoiselle ei parastakaan. Kuorineen teen kaikki kotimaisten hillot. Kriikuna on meillä IV -vyöhykkeellä ja hyvin on menestynyt (taitaa olla Kuokkala nimeltään).

    VastaaPoista
  4. Kiitos kommentista.

    Joo, saattaa olla, ettei makeanhimoiselle oikein sovi tällainen hapahko juttu. Itse en tykkää makeasta kovinkaan paljon, joten tykkään tällaisista.

    Hapahko hillo sopii mielestäni esim. vaniljajäätelön kanssa, tai vaikkapa piirakkaan. Jo vuoassa olevaan pehmeään taikinaan voi tiputella lusikalla pieniä hillosilmiä. :)

    VastaaPoista