Huomio! Havainnollistavia videoita työtä helpottamaan:
Pitkänä perjantaina 22.4.2011 tein lammasta omalla tavallani.
Ei taatusti ole laihdutusruokaa, vaikka tässä blogissani pitäisi nimenomaan olla laihdutusruokaa!
Pitkänä perjantaina 22.4.2011 tein lammasta omalla tavallani.
Ei taatusti ole laihdutusruokaa, vaikka tässä blogissani pitäisi nimenomaan olla laihdutusruokaa!
Olisin ostanut lampaan paistin luullisena, mutta ei löytynyt, joten ostin luuttoman. Luullisen halusin siksi, että keitän luun yleensä koirille, jotta nekin saavat pääsiäisruokaa siitä luusta. No, ostin koirille halpaa luullista lampaanlihaa, jotain vitosen kilo, ja keitin ne puuroriisin kanssa. Kyllä niille maistuikin.
Niin, se "ihmisten" lammaspaisti.
- Lampaanpaisti
- Valkosipulivoita
- Pekonia
- Mausteita maun mukaan
Itse en oikein pidä timjamin ja rosmariinin mausta, joten en käytä niitä lammaspaistiin. Mutta rakastan valkosipulia, ja laitan sitä aina tuhdisti!
Leikkasin lihan kahdeksi levyksi, koska tarkoitus oli tehdä paistista rulla.
Sekoitin huoneen lämpöiseen voihin tosi paljon puristettua valkosipulia, grillimaustetta, suolaa, lorauksen sitruunaa, mustapippuria ja rakuunaa. Tykkään rakuunasta aivan mahdottomasti! Sekoitin notkeaksi. Levitin seoksen sitten lammaslihalevyjen päälle. Sen päälle laitoin muutaman pekonisiivun. Lammas on aika kuivaa joten pekoni ja voi auttavat siinä asiassa.
Sitten rullasin levyt, ja peitin rullan pekonisiivuilla.
Sen jälkeen olikin melkein koko siihen asti tehty työ aivan turhaa. Nimittäin kun yritin saada sen rullan verkkoputkiloon, se ei suostunut millään! Verkko oli aika pieni, ja lampaan liha oli liukas siinä rullattuna.
No, loppujen lopuksi sulloin sen rullan muovipussiin, pussin sai sitten helpommin sinne verkkoon, ja sitten liu'utin pussin pois sieltä verkosta.
Valmiin rullan maku oli kuitenkin hyvä vaikkei sen ulkonäkö ollutkaan sellainen kuin halusin. Yleensä tulee tosi kaunis rulla, mutta tällä kertaa ei. Voi tuon verkon jättää poiskin, ja kietoa vaikka tiukasti voipaperiin tai paistopussiin, mutta nyt en halunnut antaa periksi, kun olin hankkinut tuon verkon.
Tällainen ruoka onnistuu helpommin naudan- tai hirvenpaistista, niistä saa leikatuksi hyvät ja tasaiset lihalevyt ja rullastakin tulee kauniimpi.
Paistoin rullan uunissa, noin 175 asteessa valellen välillä vuokaan valuneella paistoliemellä.
Hasselbackin perunat á la Raili
(ei sisällä juustoraastetta eikä korppujauhoa)
(ei sisällä juustoraastetta eikä korppujauhoa)
- Perunoita
- Sulatettua voita, valkosipulia, mausteita
Kun olin laittanut lihan uuniin, kuorin perunat ja leikkasin ne siivuiksi siten, että jäivät pohjasta kiinni. Näitä kutsutaan hasselbackin perunoiksi. Sivelin jokaisen perunan voi/valkosipuliseoksella, ja sitten uuniin lampaan seuraksi noin 50 minuutiksi. Valelin valuneella liemellä välillä. Perunoiden päälle voi laittaa myös valkosipulivoita. Perunan leikkaamisvido tämän blogitekstin alussa.
Perunat voi leikata esimerkiksi matalan kauhan tai ruokalusikan avulla siten, että pysyvät pohjasta kiinni.
Kermapekonikastike
Puoli pakettia pekonia
Kermaa (kahvikermaa, ruokakermaa)
Vähän ruokaöljyä
Vehnäjauhoja
Suikaloin pekonit ja paistoin ne öljyssä, niin että alkoivat ruskistumaan, mutta en päästänyt niitä ruskeiksi. Huom! Ei saa olla mitään lihanestettä jäljellä, se pitää kiehuttaa pois! Lisäsin vähän öljyä ja kuumensin. Sitten vehnäjauhoja sekaan ja kunnon sekoitus pari kolme minuuttia.Älä anna jauhojen ruskistua, eli ei saa olla liian kovalla lämmöllä tässä vaiheessa. Sen jälkeen lisäsin kerman. Maustoin suolalla ja rakuunalla. Siivilöin sekaan myös lammaspaistista valuneen liemen. Tuli hyvää!
Salaatiksi tarjosin kirsikkatomaattia, jäävuorisalaattia, kurkkua ja vihreitä oliiveja turkkilaisen jugurtin kanssa.
Valkosipulitangot
Tässä blogissa on ohje valkosipulivoista toisaalla, mutta laitan sen tähänkin.
Valkosipulia
Voita, huoneen lämpöistä
Rakuunaa
Suolaa
Sipulinvarsisilppua
Tämän voi maustaa itse juuri sellaisilla mausteilla mistä tykkää.
Sekoita ainekset tasaiseksi tahnaksi.
Laita muovipussiin. Leikkaa kulma auki, purista leivinperille ja tee tangoksi ikkunalastan avulla. Voi siihen käyttää muutakin tasareunaista työkalua, joskus käytän pientä, muovista leikkuulautaa apuna. Video tuossa ylhäällä.
Tämän tankovinkin sain Michael Björklundin ruokakurssilla Ahvenanmaalla.
Tämän tankovinkin sain Michael Björklundin ruokakurssilla Ahvenanmaalla.
Se on helppoa ja tosi kätevää! Tangot voi laittaa paperissaan pakasteeseen, ja kun ne ovat pakastuneet, paperit voi poistaa ja kerätä tangot vaikka pakastuspussiin tai -rasiaan, ja sieltä voi sitten ottaa palan aina tarpeen mukaan. Tangosta voi vuolla siivujakin esim. juustohöylällä tai kuorimaveitsellä. Tai sitten ottaa ihan paloina suoraan pihvin päälle.
Kuvasi oli hyvä! Nyt vasta hoksasin idean! Myönnän!!! Kun ihan "rautalankaa" väänsit!
VastaaPoistaKokeilen taas jossain vaiheessa salaa...
Tuo valkosipulin kuoriminen? Vaikuttaa minulle ihan uudelta ja oudolta! Vaan kuvasta päätellen, tosi näppärältä!
Kommentoin siis sitä valkosipulivoita!
VastaaPoistaLampaat ja ne villatkin jätän edelleenkin äidilleni, jos vaikka lisää villasukkia niistä kutoisi tyttärelleen...
;) ;)
Mutta! Hieno systeemi leikellä Hasselin pottuja!
Otan tuon varmasti käyttöön!
jestas mitä ihanuuksia taas olet tehnyt! ONNEKSI mulla on tässä pikkunakkeja, muuten valuisi kuola pitkin näppäimistöä :)
VastaaPoistaja nyt siis hiffasin tuon putkenpätkänkin tarkoituksen - tuollaisen olen systerin laatikossa nähnyt!
Hei Raija ja tt!
VastaaPoistaKiva kun tulitte, näitte ja kommasitte!
Ei täältä kukaan peloissaan pois lähde, usko pois Raija! Ja jostakin syystä tiesin heti että tarkoitit sitä valkosipulivoitankoa!
On se vaan yksinkertainen juttu! Tv-kokki Michael Björklund opetti sen minulle kurssillaan.
Tt:Onneksi sulla oli niitä nakkeja! :D
Tuo sininen on todella kätevä putkilo, ostin monta vuotta sitten Luulajasta ja olin aika skeptinen sen suhteen, mutta se toimii tosi hyvin. Janne (minun poika) osti samannäköisen, vihreän putkilon, mutta ihme kyllä se ei ole niin hyvä, minun sininen on huomattavasti parempi. Mistä johtunee, ehkä materiaalista...
Poistin anteeksipyyntökommenttini.
VastaaPoistaSe ei kuulu tähän blogiin, kuten ei sekään josta johtui, ja joka oli jo poistettukin.
Ehkä seuraavan kerran minun mollaajani voisi esittää ihan suoraan minulle viestinsä, eikä käyttäisi muita hyväkseen? Kuten tässä tapauksessa Laalia!
Yhteystiedot varmasti löytyy!
Olen pahoillani Laali!
Hei Raija!
VastaaPoistaEi sinun tarvitse pyydellä anteeksi mitään mitä joku toinen kirjoittaa. Jos joku muu kirjoittaa typeryyksiä, et ole vastuussa siitä! Tietysti se aiheuttaa pahaa mieltä, ja on tarkoitettukin sellaiseksi.
Jotkut kiertävät eri blogeissa morkkaamassa porukkaa. Se ei ole ollenkaan kivaa, vaan epäreilua ja typerää!
Todella hyvin tehtyjä ruokajuttuja, olet oikea kokkikolmonen Laali!
VastaaPoistaItsekin olen omia tekeleitä kuvannut, siis etupäässä vain kattauksia ja yllätys oli sekin, että kaunisliina vei hienon kattauksen ihan pilalle, siis kuvassa? Jotakin ajattelin joskus laittaa aiheittain, mutta en ruoka- tai leipomisohjeita varsinaisesti. Ja aina täällä tulee nälkä:)Koirille terveisiä.
Kiitos Mustis!
VastaaPoistaTosiaankin kaunis liina kuvissa voi pilata koko ruuan ulkonäön! Todellisuushan on sitten aivan toinen.
Yleensä kuvaan valmiin ruuan mustalla taustalla (sähkölieden keraaminen levy) tai sitten kuviottomalla vaalealla taustalla. Musta kuvatausta sopii hyvin blogini väreihin.
Koirat saavat terveisensaä! Karvaturrit ovat taas niin surkeita kun joutuvat olemaan muutaman tunnin yksin, kun pitää olla töissä taas pitkien pyhien jälkeen.
Kyllä olet tehnyt maittavaa herkullista ruokaa, juu ei kylläkään laihdutus ruokaa.;))
VastaaPoistaTätähän se elo tahtoo olla, väliin on "pakko" saada syödä mielihalunsa mukaan kaloreita ajattelematta gastronnomisia nautintoja. Pekoni, voi ja kerma antaa niin täyteläisen maun ruokaan.
En myöskään tykkää lampaan kanssa syödä timjamia, enkä oikein rosmariiniakaan, kun mielestäni peittää lampaan makua.
Hasselbackin perunoiden valmistamisesta on vuosia, pitäne pyytää kotikokkia valmistamaan jonain päivänä.
Ruuasta kerrontasi ja kuviesi kera pystyy hyvin lukija valmistamaan tätä herkkua jos mieli tekee.
Paljon kiitoksia Laali!
Muutin Sapuska blogin ohjeita, niin että sinne voi ladata minkä tunnisteen alle vaan kuvia silloin kun ehtii ja jaksaa.
Minulle tulee ilmoitus sähköpostiin Sapuska blogin kommenteista, näin ei jää huomaamatta.
Kiitos Liplatus!
VastaaPoistaRuoka on aika inspiroiva aihe, ainakin niille jotka siitä tykkäävät.
Nuo mausteet ovat aina makuasia. Tykkään enimmäkseen mistä vain mutta just timjami ja rosmariini tosiaankin peittävät lampaan makua ja ovat jotenkin teräviä maultaan. Oregano ja meirami eivät myöskään ole suursuosikkejani, vaikka kyllä käytän niitä jonkin verran.
Ehkäpä niitä käytettiin tarkoituksellakin, just peittämään makuja, ennenhän lammas saattoi maistua villalle tai talille kun ei välttämättä osattu paloitella lihaa oikeaoppisesti.
Monen mielestä lammas maistuu edelleenkin villalle tai talille, muttei minun mielestäni. Ehkä vanhat ja huonot kokemukset antavat sen psyykkisen maun siihen joillekin, menetiedä.
Tämän blogini aloitin laihdutusinnossani, mutta siitä on sitten muotoutunut ihan tavallinen ruokablogi. :D