lauantai 5. lokakuuta 2013

Paahtopaistia, lohkoperunoita ja chilikastiketta

Poikani ja miniäni tulivat meille kylään pitkästä aikaa viikonlopuksi. Heidän mukanaan on myös Nalle, koirani Pimun äiti. Mikä ilo siitä syntyikään, kun koirat kohtasivat! Sitä oli kiva katsoa.

Oli todella mukavaa kun sain nähdä perheeni pitkästä aikaa, siitä on melkein tasan neljä kuukautta kun näimme viimeksi. 

Poikani Jan teki eilen hyvää ruokaa. Sain istuutua ruokapöytään, jossa olikin jonkun toisen laittamaa ruokaa. Ja se maistui todella hyvältä! On se mukavaa joskus ettei itse tarvitse laittaa ruokaa, vaikka ruuan laitto onkin mukava harrastus.

Poika ja miniä Jenni ovat kasvattaneet chilejä ja toivat niitä tullessaan. Ne ovat eri vahvuisia miedosta tuliseen ja he saivat eräältä nettitutultaan hiukan lisää erilaisia. On tämä sosiaalinen media tosi kiva, ei siinä ole vain huonoja puolia, kuten monet sanovat!

Ahvenanmaalla asuessamme kuivasimme chilit itse, ja taidankin tehdä niin niille, joita jäi vielä jäljelle.

Chilikastike on nopea tehdä, ja siitä tulee maukasta. Tykkään tulisesta ruuasta, vaikka tästä ei tullut hirmuisen "hottia" kuitenkaan!

Ainekset:
  • paahtopaistia
  • kesäkurpitsaa
  • lohkoperunoita
  • erilaisia itse kasvatettuja chilejä (saa niitä kaupastakin)
  • sipulia
  • paprikaa
  • valkosipulia
  • tomaattia
  • appelsiinituoremehua ja sitruunamehua
  • vettä
  • perunajauhoja
  • hiukan sokeria, siirappia, hunajaa tai hillosokeria
  • suolaa
  • mustapippuria
  • soijakastiketta
  • etikkaa
Laita lohkoperunat uuniin paistumaan, ennen kuin alat tekemään kastiketta ja mausta ne mieleiseksesi.

Pilko vihannekset pieniksi (ei kesäkurpitsaa!), laita kattilaan, lisää hiukan appelsiinituoremehua ja sitruunamehua. Kiehauta, lisää sitten vesi, johon on lisätty perunajauho. Kiehauta taas. Lisää sokeri, siirappi, hunaja tai hillosokeri (poika käytti hillosokeria) ja liraus etikkaa. Mausta vielä suolalla, mustapippurilla ja soijakastikkeella mieleiseksesi. Pidä kastike lämpimänä.

Veden ja perunajauhon määrän voi säätää sen mukaan, kuinka paljon vihanneksia on. Kastikkeesta pitäisi tulla sopivan paksua, mutta silti juoksevaa.

Leikkaa paahtopaisti ohuiksi siivuiksi, ja paista ne nopeasti, niin etteivät kuivu, ja sisus jää vaaleanpunertavaksi. Hiukan suolaa ja mustapippuria päälle.

Leikkaa kesäkurpitsa isohkoiksi kuutioiksi ja pikapaista ne, mausta suolalla ja mustapippurilla. Tässä menee vain muutama minuutti, pannun pitää olla kuuma, ja paista mieluiten pikkutilkassa ruokaöljyä niin että kuutiot saavat pintaan hiukan väriä ja lämpenevät. Niitä ei saa paistaa liian kauan, koska niistä tulee silloin lötköjä, niiden pitää olla rapeita.

Tarjoa paahtopaisti lohkoperunoiden, pikapaistettujen kesäkurpitsakuutioiden ja chilikastikkeen kera. Meillä tehtiin vielä tavallinen salaatti lisäksi. Jotain näistä lisukkeista voi jättää poiskin, esim. kesäkurpitsakuutiot sinällään ovat jo salaatti. Tähän voisi tietenkin kuumentaa vielä minitomaatteja lisäksi kesäkurpitsakuutioiden joukossa, jos jättää salaatti kokonaan pois.

Itse yritän syödä kevyesti, joten arkioloissa jätän lohkoperunat pois, kesäkurpitsa riittää niiden sijaan mainiosti. Mutta juhla on aina juhlaa ja silloin saa syödäkin vähemmän terveellisesti! Tämän ruuan lisukkeeksi joimme etelä-afrikkalaista merlot/shiraz-punaviiniä!

Kastiketta jäi sen verran, että saan tehtyä siitä lounaseväät töihin, se sopii hyvin esim. riisin kanssa hapanimeläkastikkeen sijasta.

Paahtopaististakin jäi sopiva pala, leikkasin sen ohuiksi suikaleiksi ja lisäsin chilikastikkeeseen ja kuumensin kastikkeen. Laitoin sen sitten kuumaan lasipurkkiin ja suljin kannen tiiviisti, jotta se säilyisi hyvin jääkaapissa ensi viikkoon.
Nalle-mamma vasemmalla ja Pimu oikealla.Pitkän metsälenkin
jälkeen olikin kiva mennä syömään pojan laittamaa ruokaa. 
Nalle (vas.) ja Pimu. Nalle on jo harmaantunut,
se täyttää kohta 11 v, mutta on tosi pirteä koira vielä. 

2 kommenttia:

  1. Kun ihailee ruoka-annostasi, Laali, tulee mieleen, etten ole käynyt ravintolassa pitkään aikaan. Toisaalta kotiruoka voittaisi tässä tapauksessa. Kiva, että sait tavata lähisukulaisesi ja Nalle-koiran!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, on todella kivaa kun poika ja miniä ovat täällä Nallen kanssa. Lähtevät huomenna takaisin pohjoiseen. Tulee kyllä ikävä.

      Minä olen nyt kesällä käynyt kaksi kertaa syömässä ulkona. En harrasta sitä kovin usein. On ollut kiva kun ei ole itse tarvinnut laittaa ruokaa, kun poikakin tykkää laittaa. On hiukan erilaista kuin omat sörsselit, maistuu!

      Poista