perjantai 7. lokakuuta 2011

Omenapiirakka ja vaniljakastike - Mammas äppelpaj

Tänään oli vapaapäivä ja teki mieli jotain hyvää - vaikka omenapiirakkaa, mutten jaksanut alkaa vispaamaan ja vatkaamaan enkä ottamaan yleiskonetta enkä edes sähkövatkainta esille. Laiskamato kaiversi ja vähän väsykin. Iltapäivällä kun poika tuli kotiin, sanoin hänelle, että tekisi mieli omenapiirakkaa tai jotain.

Hän siihen, että tee sitä mitä hän teki eräänä päivänä, se on helppoa eikä tarvitse sotkea monta astiaakaan.

No, minähän innostuin  ja hain esiin sadonkorjuujuhlilta (Skördefest) saadun reseptin. Lumparlandin K-Extra-kauppa, Matboden, tarjosi sitä piirakkaa juhlien kunniaksi kaikille asiakkaille ja se olikin hyvää. Poika teki sitä heti samalla viikonlopulla, kun olimme käyneet siellä juhlilla.

Meillä riittää edelleenkin noita omenoita, joten ei tarvitse säästellä. Olen höyrystänyt omenamehua pakkaseen litrakaupalla eikä omenoista näy tulevan loppua.

Tässä resepti kuvattuna
Tumpeloinkaan ei voi epäonnistua tämän piirakan tekemisessä! Tämän valmistus on siis todella yksinkertaista!

Tarvittavat ainekset: 
  • Omenoita  - reilusti (reseptissä sanotaan, että pitää kuoria, minä vain pesen omenat, en kuori)
  • 2 dl vehnäjauhoja
  • 1 dl sokeria
  • Voita tai margariinia (noin 150 g)
Tee näin:

Voitele matalan piirakkavuoan pohja, minä voitelin sulalla voilla.

Levitä reilusti omenasilppua/siivuja pohjalle, vähintään parin kolmen sentin kerros.

Sekoita sokeri ja jauhot keskenään ja levitä seos omenakerroksen päälle, tasoita vähän.

Höylää sen jälkeen suoraan voi/margariinipaketista voisiivuja kanneksi, niin että voi peittää pinnan kokonaan. Yksi kerros riittää.

Paista uunin keskivaiheilla, 200 asteessa, noin 20-30 min. Anna paistua kunnes pinta on rapean ja kauniin ruskea, minun uunissa siihen meni noin 30 minuuttia.

Jotkut sanovat että voita on valtava määrä, mutta ei se ole niin. Minun isoon 30 sentin vuokaan meni 150 g. Kun tekee murotaikinan, siihen menee paljon enemmän voita. 

Yksinkertainen vaniljakastike
  • 3 dl maitoa
  • 1 kananmuna
  • 2 tl perunajauhoja (jos haluaa paksua, pitää laittaa vähän enemmän)
  • 2 tl sokeria (voi säätää maun mukaan)
  • 2 tl vaniljasokeria (voi säätää maun mukaan)
Laita maito ja kananmuna kattilaan, vispaa munan rakenne rikki. Sekoita perunajauhot ja sokerit (sokerit voi lisätä valmiiseenkin kastikkeeseen)

Keitä liedellä koko ajan sekoittaen (varo pohjaan palamista), kunnes kastike pulpahtaa kerran.

Nosta kattila vaikka tiskialtaaseen kylmään  veteen, ja vatkaa kunnes seos on jäähtynyt. Tässä ei mene monta minuuttia.

Kaada kastike tarjoiluastiaan. 

Tarjoile omenapiirakan kanssa. Tämä sopii jälkiruuaksi, tai vaikkapa kahvinkin kanssa.

Vaniljajäätelö sopii myös hyvin omenapiirakan seuralaiseksi.

Vinkki: minä olen hieman kärsimätön tällaisten hiljalleen lämpimäksi vispattavien kanssa, kuten tämä vaniljakastike. Minä tein niin, että sekoitin kananmunan, sokerit ja perunajauhot yhteen desiin maitoa, mikrotin loput 2 maitodesiä niin kuumaksi kuin yli kiehumatta saattoi. Laitoin lieden levyn päälle, sekoitin tämän kuuman maidon siihen kylmään muna/jauho/sokeriseokseen koko ajan vispaten. Ei tarvinnut seistä niin kauan vispaamassa, ja tuli ihan yhtä hyvää. 

6 kommenttia:

  1. Arvaa mitä Laali?? Tämä oli ennen oma omenainen pikaherkkuni, ja on muuten hyvää, vaikka ilman vaniljakastikettakin vaikka kylmän maidon kanssa, rasvaahan tässä on todella tuhtisti ja sokeriakin mutta pitää sitä joskus herkutella:) Enää ei ole ylimääräomenia, niin ei tule niin omenaherkkuja tehtyäkään...:(

    VastaaPoista
  2. On rasvaa on - mutta murotaikinassa on vielä enemmän. Tässä on onneksi tosi paljon omenoita!

    Tämä on kyllä liiankin helppo tehdä!

    VastaaPoista
  3. Viime vuonna kun tuli rajusti omenaa (tänä vuonna 7 syötävää) tein tätä murutaikinalla. Älyttömän hyvää.Kuumana ja kylmänä. Onneksi tänä vuonna ei tarvi:)
    Hei onhan tossakin rasvaa, kun noin höylisti höylää voita päälle.Osto-ompoista ei oikein viitsi,menee turhan arvokkaaksi, ainakin arkioloihin.

    VastaaPoista
  4. Olipas raju sato, kokonaista 7 kpl!

    Joo, osto-ompot voivat olla liian tyyriitä arkioloihin.

    Mulla on tuolla maassakin varmaan viisisataa omenaa tuulen jäljiltä. En jaksa poimia pudokkaita kuin ehkä pari kolme ämpärillistä, alan just mehustamaan niitä, poika aikoo tehdä viiniä.

    Onhan sitä rasvaa kovastikin tuossa, mutta muro (muru)taikinan resepteissä on vähintään yhtä paljon.

    Teen oikeastaan itse mieluummin juuri murotaikinan, ja laitan myös mielelläni kermaviiliä tai rahkaa siihen (sopii kyllä ehkä paremmin puolukan, raparperin tai punaisten viinimarjojen kanssa, mutta olen kokeilija), mutta tämäkin oli tosi namia. Tuli ihanan rapea kuori tuohon.

    Mutta eiväthän nämä ole mitään laihdutusruokia! Liian hyvää kylläkin, kun tulee syödyksi isompi pala kun aikoikaan! :D

    VastaaPoista
  5. Laihduttaja ei syö tällaista, olkootkin paljon omenoita.
    Sori vaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olenkin jo aikoja sitten kirjoittanut, ettei tämä enää ole laihdutusblogi, en vain voinut muuttaa blogin nimeä, kun aloitin sillä nimellä.

      Poista